Als regerend wereldkampioen treedt Sebastian Vettel in 2014 aan met startnummer 1. Mocht hij dat nummer echter kwijtraken door zijn reeks van vier titels op rij niet te prolongeren, dan zal hij met nummer 5 rijden.

Dat Vettel er als regerend én viervoudig wereldkampioen voor heeft gekozen in 2014 voor startnummer 1 te gaan, wat zijn recht is, is een eer die niemand hem vermoedelijk zal ontzeggen.

Nummer 1 is echter niet Vettels vaste nummer, want het wordt door de FIA gereserveerd voor de wereldkampioen. Vettel kan het dus kwijtraken, en heeft om die reden alvast een persoonlijk (reserve) startnummer gekozen voor als hij geen kampioen meer is: nummer 5.

In gesprek met Sport Bild licht Vettel zijn keuze voor dit nummer toe: “Ik heb voor startnummer 5 gekozen omdat ik daarmee in 2001 met veel succes in de kartsport onderweg was”, zegt de coureur die in dat jaar onder meer Duits en Europees Junior Kart-kampioen werd.

Minstens net zo belangrijk voor Vettel is dat hij ook in de Formule 1 echter groot – en vroeg – succes boekte met het nummer 5. “Ik pakte in 2010 mijn eerste Formule 1-titel met dit startnummer, terwijl het vroeger ook andere coureurs aan hun eerste titels heeft geholpen, zoals Michael Schumacher en Nigel Mansell”, zo verwijst hij naar de coureurs die in 1994 en 1992 titels pakten met dit nummer.

Foto: Vettel in 2010 met startnummer 5, waarmee hij zijn eerste van vier titels op rij pakte. Sindsdien heeft hij dan ook alleen nog maar met nummer 1 gereden.