Indycar-legende Scott Dixon heeft er dit jaar lang op moeten wachten, maar de 41-jarige zesvoudig kampioen heeft zijn eerste zege van het seizoen binnen. De Nederlander Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout knokte zich in de straten van Toronto naar de dertiende plek.

Van Kalmthout, uitkomend voor ECR, begon de race als twintigste en koos voor een alternatieve strategie door op harde banden van start te gaan. Hij profiteerde zo van de stops van anderen en kwam zelf door lang door te rijden in ronde 26 op kop.

McLarens Pato O’Ward rekende Van Kalmthout nog wel in, maar de Nederlander sloeg na zijn eigen eerste stop terug. Teamgenoot Conor Daly had voor Van Kalmthouts stop namelijk enige tijd als buffer gefungeerd en het veld opgehouden, zodat Van Kalmthout heel wat collega’s kon oprollen.

Van Kalmthout knokte zich na zijn eerste stop knap van de negentiende plek terug naar P14. Vervolgens bleef hij – toen de mannen vooraan onder een neutralisatie voor hun tweede stop gingen – weer langer buiten. Van Kalmthout reed zodoende meer dan tien ronden op kop, zij het vooral onder ‘geel’.

De Hoofddorper besloot vervolgens tijdens een volgende neutralisatie, nodig na een botsing tussen Kyle Kirkwood en Jimmie Johnson, ook te stoppen. Hij ging nu weer voor een setje softs, maar kwam niet echt meer naar voren en eindigde als dertiende.

Lees ook: Indycar – Van Kalmthout: ‘Belangrijk dat ik heb laten zien dat dit jaar geen herhaling wordt’

Undercut werkt voor Dixon

De zege ging ondertussen naar Dixon. Hij pakte polesitter Colton Herta tijdens de eerste reeks pitstops door een undercut te doen. Toen Herta een rondje na Dixon zijn stop maakte, nam Dixon hem (op warmere banden) te grazen. Herta eindigde nog wel als tweede, voor McLarens Felix Rosenqvist.

Rosenqvists mogelijke vervanger Alex Palou, om wie veel te doen is aangezien hij voor 2023 zowel een contract met McLaren als Ganassi heeft, leverde een knappe inhaalslag af: van 22 naar 6. Indy 500-winnaar Marcus Ericsson kwam als vijfde over de streep en behoudt zo de leiding in het kampioenschap.

Lees ook: Indycar-kampioen Palou in 2023 naar McLaren, al denkt Ganassi daar anders over