Albert Park, zo’n drie kilometer ten zuiden gelegen van het stadscentrum van Melbourne, is sinds 1996 het toneel van de Australische Grand Prix. Daarvoor werd deze Formule 1-race gehouden in onder meer Adelaide en Calder Park, een andere locatie in Melbourne. 

Jarenlang was het de traditionele seizoensopener, een positie die sinds de coronapandemie in 2020 is verloren. Desondanks wist de organisatie wel een contract tot 2035 binnen te slepen, het evenement is met ruim 400.000 bezoekers erg geliefd onder de Australiërs, de fans in het algemeen en de Formule 1 zelf.

Weinig inhalen, berucht voor zware crashes

Het circuit zelf is voor een semi-stratencircuit erg snel al is het voor het echte inhaalwerk niet erg geschikt. De startpositie is erg bepalend voor het eindresultaat, alleen met een strategische stunt of een safety car-situatie kunnen er plekken gewonnen worden. Echte zware klappers zoals die van bijvoorbeeld Fernando Alonso in 2016 gebeuren nog zelden. Jacques Villeneuve beleefde in 2001 een ernstige crash toen hij op hoge snelheid achterop Ralf Schumacher reed. Een marshall werd daarbij in de borst geraakt door een rondvliegend wiel en overleefde de klap niet.

Jacques Villeneuve beleeft angstige momenten in 2001 nadat hij Ralf Schumacher heeft geraakt en in de hekken beland. Een marshall wordt geraakt en overlijdt (Motorsport Images)

Slagveld in bocht 1
Die editie van 2002 was misschien wel de meest memorabale. Bij de start ging het meteen mis toen Ralf Schumacher dit maal zelf bij iemand achterop reed en meters van de grond loskwam, Rubens Barrichello was de ongelukkige. Behalve de twee konden nog eens zes coureurs de pits opzoeken door diverse ongelukken in bocht 1. Michael Schumacher vocht een prachtig gevecht uit met Juan Pablo Montoya en won, ene Mark Webber pakte in zijn Minardi bij zijn debuut voor thuispubliek meteen zijn eerste punten.

Michael Schumacher is in het moderne F1-tijdperk met vier zeges het meest succesvol in de Australische Grand Prix. Australiër Lex Davison zegevierde in de jaren vijftig ook vier keer. Sebastian Vettel, Alain Prost, Jenson Button, Roberto Moreno, Jack Brabham wonnen ieder drie keer. Ferrari is met 13 zeges het succesvolst in Australië, McLaren volgt met 12 overwinningen.

Charles Leclerc won de editie van 2022 op een iets gewijzigde lay-out. De Ferrari-coureur eindigde voor Red Bull-coureur Sergio Peréz en George Russell. Max Verstappen viel in de slotfase uit met een defect brandstofsysteem.

Charles Leclerc won de Australische Grand Prix van 2022 (Getty Images)

In 2023 wordt de Grand Prix van Australië gehouden in het weekend van 31 maart tot 2 april.

Starttijden GP Australië
Vrijdag 31 maart
03.30 – 04:30 uur           1vrije training
07:00 – 08:00 uur           2e vrije training
Zaterdag 1 april
03:30 – 04:30 uur           3e vrije training
07:00 – 08:00 uur           kwalificatie
Zondag 2 april maart
07:00 uur                           race