Met een oude Ferrari-motor en technisch team in wederopbouw na een overname, lijkt 2017 bij voorbaat een overgangsjaar voor Sauber. Dat wordt het echter niet.

Dat verklaart teambaas Monisha Kaltenborn ten overstaan van Autosport. “Het is geen overgangsjaar. We hebben een visie en plan voor de komende jaren. Daar horen doelen voor 2017 bij en die zullen we bereiken ook”, klinkt het strijdvaardig, ook al treedt Sauber in 2017 met een 2016-motor van Ferrari aan.

Het doel voor 2017 is hoe dan ook om ‘een duidelijke stap vooruit te zetten’. “We willen weer aansluiten in de middenmoot en vanaf daar verder. 2017 is daarom een cruciaal jaar”, stelt de teambaas van de renstal die begin 2016 bijna kopje onder ging, tot de overname door Longbow Finance in juli.

Sindsdien heeft Sauber al flink wat versterkingen voor het technische team binnengehaald. Daarnaast heeft het haar contract met Marcus Ericsson voor 2017 verlengd. De identiteit van de tweede coureur is nog ongewis. Felipe Nasr, in 2016 Sauber-coureur, is nog een optie, net als Mercedes’ Pascal Wehrlein.

Voormalig Manor-coureur Rio Haryanto is daarbij ook als optie voor het Zwitserse team genoemd. Sauber heeft echter aangegeven pas in 2017 een tweede rijder aan te stellen. Dit ogenschijnlijk in afwachting van wat er bij Mercedes en Williams gebeurt en hoe dat de rijdersmarkt beïnvloedt.