Alfa Romeo-rookie Guanyu Zhou is voor Jan Monchaux, de technisch directeur van dat team, de verrassing van het jaar. ‘Dat is goed voor ons én de Formule 1 in het algemeen’.

Zhou is de enige rookie op de grid dit jaar, dus de eretitel van Rookie of the Year kan hem – tenzij er nog rijderswissels komen – sowieso niet ontgaan. Volgens Monchaux verdient de 23-jarige coureur uit Shanghai ook sowieso de nodige credits, omdat hij het gewoon goed doet.

Lees ook: Zhou nog niet bezig met 2023: ‘Maak me geen zorgen om de toekomst’

“Hij is voor mij de verrassing van het jaar”, stelt Alfa Romeo’s technische chef. “Sommige journalisten waren van de winter – om het diplomatiek uit te drukken – vrij sceptisch over Zhou. Hij is echter een geweldige coureur, leert veel en is zeer op zijn werk geconcentreerd.”

“Hij is vanaf het begin ook sterk geweest in de races”, zegt Monchaux over Zhou, die dit jaar dankzij twee toptienklasseringen vijf punten heeft gepakt. “Hij kan goed inhalen voor een rookie en rijdt weinig schade. Oké, hij is bij twee crashes betrokken geweest, maar rijdt zelf netjes.”

Door de lens van Peter: De angstaanjagende koprol van Guanyu Zhou

In de kwalificatie ziet Monchaux Zhou daarnaast ook steeds beter worden. “Hij verbetert zich sowieso nog steeds en heeft natuurlijk ook een goede graadmeter in Valtteri Bottas. Zhou is een positieve verrassing voor ons als team én voor de Formule 1 in het algemeen”, zegt hij over de coureur die door zijn Chinese nationaliteit natuurlijk ook commercieel interessant is.