Fernando Alonso reed zaterdag op Istanbul Park een van zijn beste kwalificaties van het seizoen, maar moest toch even vrezen voor zijn vijfde startplaats. De Spanjaard werd namelijk op het matje geroepen door de stewards voor het negeren van een dubbele gele vlag in Q1, maar na het bezoekje besloten ze hem niet te bestraffen.

De snelheid zat er goed in bij Alonso, die in ieder geval een stuk sneller was dan teamgenoot Esteban Ocon. Terwijl Ocon niet verder kwam dan de twaalfde tijd noteerde Alonso de zesde tijd. Omdat Lewis Hamilton een gridstraf van tien plaatsen moet nemen zou Alonso dus vanaf de vijfde plaats starten, wat zijn beste startpositie van het seizoen zou zijn.

Lees ook: Hamilton snelst maar start GP Turkije als elfde, Verstappen derde

Alonso moest na de kwalificatie echter vrezen voor die vijfde startplaats. Hij werd namelijk op het matje geroepen door de stewards. Zij merkten op dat de Spanjaard om 15:03 uur lokale tijd, dus slechts drie minuten na de start van de kwalificatie, dubbele gele vlaggen had genegeerd. Hij zou niet genoeg afgeremd hebben in de zone waar die gele vlaggen gezwaaid werden en moest zich dan ook melden bij de stewards. Op de onboards van Alonso is te zien dat het gaat om gele vlaggen in de eerste bocht, waar net Carlos Sainz gespind was. De Ferrari was al uit het zicht verdwenen, maar de gele vlaggen werden nog wel getoond op de lichtpanelen langs het circuit. Bovendien werd hij op de boordradio door zijn engineer gewaarschuwd voor die gele vlaggen.

De stewards oordeelden uiteindelijk dat Alonso wel genoeg vaart had geminderd in de zone waar die gele vlaggen gezwaaid werden en dus ontsnapte hij aan een mogelijke gridstraf van vijf plaatsen. De stewards leggen uit dat Alonso ervan overtuigd was dat hij geen echt snelle ronde reed omdat hij de ronde daarna 3,5 seconden verbeterde, waardoor zij oordeelden dat hij zich aan de reglementen gehouden heeft.

Lees ook: Alonso kritisch op stewards: ‘Gelden andere regels voor sommige coureurs’

Na de kwalificatie, voordat hij het nieuws kreeg dat hij zich bij de stewards moest melden, was Alonso nog blij met het resultaat. “De waarheid is dat ik erg blij ben”, zegt Alonso tegen DAZN F1. “Het was waarschijnlijk mijn beste zaterdag van het jaar. Met de straf voor Hamilton starten we als vijfde aan de schone zijde van de grid, op de mediumband. Het was een goede zaterdag. We zullen zien of we dit klusje zondag kunnen afmaken”, aldus de Spanjaard.

Foto: BSR Agency