Oud-Formule 1-coureur Fernando Alonso zegt dat de Rally van Marokko deze week hem een ‘concreet’ idee zal geven of hij zijn plannen om deel te nemen aan de Dakar Rally van 2020 wil doorzetten. De tweevoudig wereldkampioen heeft zijn deelname aan de Dakar Rally nog niet bevestigd, maar hij is er al volop voor aan het oefenen. Hij is realistisch over zijn kansen: ”Ik weet dat ik niet op het niveau van de beste coureurs zal zitten.”

Alonso is deze week in Marokko voor de vijfdaagse Rally van Marokko. Deze race wordt beschouwd als de opwarmer voor de Dakar Rally die in januari zal plaatsvinden. Vorige maand reed de tweevoudig wereldkampioen ook al mee met een rally, de Lichtenburg 400 in Zuid-Afrika, maar die verliep niet succesvol. De Spanjaard eindigde zestiende in het klassement, nadat hij al vroeg over de kop sloeg en daarnaast twee keer zijn voorruit beschadigde.

Alonso heeft sindsdien nog eens vier dagen getest met de Toyota Hilux. Hij zegt dat hij nu vooral ervaring op wil doen en nog niet mee kan strijden voor de topposities. Hij heeft nog niks bevestigd voor de Dakar Rally, maar hij geeft aan dat de Rally van Marokko van belang kan zijn voor zijn besluit. ”Het is misschien wel een belangrijk moment”, zegt Alonso tegen onder andere Motorsport.com. ”Het zullen iets van acht of negen dagen (inclusief testen) in de auto zijn, en veel meer kilometers dan ik ooit heb gereden. Na Marokko zal ik een duidelijk idee hebben of ik wel of niet mee wil doen aan de Dakar”, aldus Alonso.

Lees ook: Fernando Alonso mikt met Toyota op deelname aan legendarische Dakar Rally in 2020

De Dakar Rally zou niet het enige uitstapje van Fernando Alonso, buiten de Formule 1, zijn. In 2017 en afgelopen mei nam hij plaats in een IndyCar-auto in jacht op de Triple Crown, nadat hij de 24 Uur van Le Mans al tweemaal won namens Toyota. Foto: Motorsport Images

Race in het wild
De oud-Formule 1-coureur vergelijkt de Rally van Marokko met de wintertestdagen van de Formule 1 in Barcelona. ”Ik beland in een compleet andere wereld, terwijl zij al bekend zijn met dit land. Marokko is voor hen wat Barcelona is voor ons (Formule 1-coureurs). Zij doen al hun tests hier. Ik weet dat ik niet op het niveau van de beste coureurs zal zitten, maar ik hoop veel te blijven leren, veel kilometers te maken en dan zie ik wel hoe ik me voel”, aldus Alonso.

”Iedereen heeft me verteld dat het onvergetelijk is om zoveel dagen in de woestijn door te brengen. Je leeft de race ‘in het wild’, moet soms je eigen reparaties uitvoeren en dat zonder de precisie of het comfort van een Formule 1-wagen”, sluit de Spanjaard af.

Lees ook: McLaren keert vanaf 2020 terug in IndyCar met twee auto’s, staan open voor derde auto voor Alonso