Fernando Alonso heeft met Toyota de 6 uur van Silverstone gewonnen. De Spanjaard pakte met zijn teamgenoten Sébastien Buemi en Kazuki Nakajima zijn derde overwinning van het seizoen. In de LMP2-klasse ging de winst naar het team van Ho-Pin Tung.

In de Formule 1 zijn overwinningen voor Alonso ver weg, maar in het WEC blijft hij winnen. Toyota is dit seizoen heer en meester in de LMP1-klasse van het World Endurance Championship (WEC) en dat was ook in Silverstone het geval. Met auto 7 en 8 stond het Japanse merk vooraan op de startopstelling en die posities hield het team de hele race vast. Toyota nummer 7 (Conway, Kobayashi en López) reed het grootste deel van de race aan de leiding, maar werd met een klein uur te gaan ingehaald door Toyota nummer 8 (Alonso, Buemi, Nakajima). Op de streep bedroeg het verschil ruim zestien seconden in het voordeel van de nummer 8. Na zeges in Spa en Le Mans boekte Alonso met zijn teamgenoten in Silverstone zo zijn derde overwinning van het seizoen.

De Spaanse veteraan had in Engeland alle ogen op zich gericht nadat hij eerder deze week zijn Formule 1-afscheid aankondigde. Alonso had het naar zijn zin op de baan, zo vertelde hij na de race in een interview op het podium. “Het was zeker een leuke strijd. We moesten de hele race pushen en hadden onderling wat leuke inhaalacties: een mooie dag. Het is geweldig om met Toyota te werken: al drie races lang halen we een 1-2 binnen.”

Ho-Pin Tung won de LMP2-klasse na een spannend gevecht.

Ho-Pin Tung won met Jackie Chan DC Racing de LMP2-klasse. Het team van Tung reed de hele race in de buurt van de zusterauto, waarbij de Nederlander in de slotfase nipt aan het langste eind trok. Tung won de race uiteindelijk met twee seconden voorsprong op zijn teamgenoten. “Een geweldig resultaat voor het team”, vertelt de Chinese Nederlander na afloop op het podium. “Le Mans was dit jaar een teleurstelling na het resultaat van vorig jaar (Tung won toen de LMP2-klasse, dit jaar werd hij slechts zesde, red.), maar daarna hebben we hard gewerkt om dat terug te draaien. Het werk heeft zich uitbetaald. We hadden gisteren al een dominante 1-2 in de kwalificatie en nu winnen we. Een mooie dag voor ons.”

Racing Team Nederland eindigde in diezelfde LMP2-klasse als vijfde: het beste resultaat in het WEC tot nu toe. Het Nederlandse team sprak achteraf over een ‘moeilijke race’ nadat het al een set banden kwijtgeraakt was in de kwalificatie. Racing Team Nederland had dit weekend een gewijzigde samenstelling en reed met Frits van Eerd, Giedo van der Garde en Nyck de Vries. Voor Formule 2-coureur Nyck de Vries was het zijn debuut in de Jumbo-auto; hij is vanaf dit weekend de vervanger van Jan Lammers en maakt met Racing Team Nederland het seizoen af.

De volgende race in het WEC vindt plaats op 14 oktober in Fuji, Japan.