62 punten: dat is het verschil tussen kampioenschapsleider Lewis Hamilton en teamgenoot en naaste rivaal Valtteri Bottas, al staat de laatste daar liever niet bij stil. De Fin wil niet te veel over dingen nadenken, gaat gewoon op zoek naar de beste state of mind en wil van daaruit zo goed mogelijk presteren.

Tricky‘, zo omschrijft Bottas de situatie in het kampioenschap, met nog negen races te gaan. “Het is een groot gat, veel groter dan ik het graag zou zien”, sprak hij vlak voor de zomerpauze, met gelijk de toevoeging dat hij er ‘niet te veel aan wil denken’ nu er even geen races op de agenda staan – en met na de pauze zowel de titel als een nieuw Mercedes-zitje om voor te vechten.

Lees ook: Villeneuve: ‘Natuurlijk moet Mercedes doorgaan met Bottas, zou geen risico nemen met Ocon’

Na een goede seizoensstart maar een dip vlak voor de zomerstop, lijkt Bottas de tussentijd te moeten gebruiken voor hetzelfde als wat hij de afgelopen winterstop deed: resetten, het negatieve achter zich laten en met goede moed en hoop terugkeren voor de herstart van het seizoen.

Einzelgänger
Eind 2018, zo vertelt hij Formula1.com namelijk in een uitgebreid interview, ‘genoot hij niet bepaald van de sport’ na een lastige periode in de tweede seizoenshelft. Daarom besloot hij van de winter om de knop om te zetten en ‘er daarna gewoon voor te gaan’.

“Sindsdien probeer ik meer aan mijn geestelijke gezondheid te denken en ervoor te zorgen dat ik gewoon happy ben”, legt Bottas uit. Wat voor hem het beste werkt qua tegenslag verwerken, zegt hij, is goed in de spiegel kijken. “Misschien ben ik in dat opzicht wat van een einzelgänger, maar ik ben graag even weg van andere mensen.”

Hoofd leegmaken
“Hiken of fietsen werkt altijd goed voor me, of de natuur in gaan. Zo kan ik mijn gedachten op een rijtje zetten, mijn hoofd op een gezonde manier leegmaken”, geeft Bottas een inkijkje in psyche. Te veel over dingen nadenken en gaan zitten malen, zegt hij, is namelijk niet goed. “Die fout heb ik in het verleden wel gemaakt”, erkent hij.

“Het is ook makkelijk in deze sport om te veel over dingen na te denken, want je hebt veel vrije tijd.” Het gevaar is tunnelvisie, volgens Bottas. “Daarom moet je af en toe een stapje terug doen en naar the big picture kijken.” Gezien hoe sterk Bottas uit de winterstop kwam, lijkt hij er goed aan te doen deze zomer hetzelfde recept te volgen.

Lees ook: Bottas weet: ‘Ik heb een plan B en misschien ook plan C nodig als Mercedes niet met me verder wil’