Meerdere coureurs hebben zich inmiddels uitgesproken over de geringe testmogelijkheden in de Formule 1. Eerder was het Fernando Alonso die aankaartte dat de drie dagen in Bahrein te weinig zijn, nu hebben ook George Russell en Alexander Albon van zich laten horen. Ze benadrukken dat er gewoon te weinig tijd is om voldoende bekend te raken met het nieuwe materieel. Voor de coureurs moeten er meer testdagen komen.

LEES OOK: Russell legt zich al bijna neer bij weer een dominant jaar van Red Bull

Waar er andere jaren gerust meer testdagen werden georganiseerd, krijgen de coureurs in 2024 drie dagen om zich voor te bereiden op een nieuw seizoen Formule 1. “Een oneerlijke ontwikkeling“, zei Fernando Alonso vorige week. Omdat elk team ook maar met één auto mag rijden, zit elke coureur anderhalve dag achter het stuur.

Ook George Russell en Alexander Albon zijn ontevreden. Zij uitten hun ongenoegen over het huidige tijdschema tijdens een persconferentie in Bahrein. “Het idee is dat iedereen dezelfde testmogelijkheden krijgt”, legde Albon uit. “Maar sommige teams hebben testauto’s waarmee ze in de winter kunnen rijden. Voor mij zijn de testdagen de eerste keer in een Formule 1-auto sinds Abu Dhabi! Dat is niet eerlijk.” George Russell voegde eraan toe dat anderhalve dag het absolute minimum is, mits alles goed gaat.

Volg hier alle updates van de de laatste testdag in Bahrein

Te weinig voorbereiding

Als de coureurs niet meer testdagen krijgen, zijn ze slecht voorbereid op de start van het seizoen. Fernando Alonso – die ook bij de persconferentie aanwezig was – vergeleek het met een andere topsport. “Het is alsof je bij tennis de rackets en de ballen verandert en de spelers slechts één dag geeft om te trainen voor een Grand Slam”, aldus de oud-wereldkampioen. “Het is belachelijk.”


Mis ‘m niet: onze FORMULE 1 Seizoengids 2024 met voorbeschouwingen, achtergronden, interviews, alle cijfers en data en nog véél meer: 116 pagina’s dik! Inmiddels in de winkel of bestel ‘m online!