De deelname van Force India in België staat op losse schroeven door juridische problemen. Die problemen zijn het gevolg van het proces rond de overname eerder deze maand.

Op 27 juli werd Force India onder curatele gesteld vanwege financiële problemen. Op 7 augustus nam een consortium onder leiding van Lawrence Stroll het team over en leek Force India gered. Om een volledige overname te voltooien, had voor 17 augustus echter een akkoord bereikt moeten worden met dertien schuldeisende banken uit India – en dat is mislukt. Het gevolg is dat Stroll nu alleen de bezittingen van het team in handen heeft, maar niet het lopende bedrijf zelf, weet RaceFans.net.

Force India heeft nu dus een inschrijving om te racen, maar geen bezittingen, terwijl Stroll de bezittingen heeft maar geen inschrijving. Daar moet een oplossing voor gevonden worden die goedkeuring heeft van alle teams, waarbij Renault, Williams en McLaren mogelijk dwarsliggen. Force India kan met Stroll onder meer een nieuwe inschrijving aanvragen onder een andere naam. Het team verliest dan echter zijn recht op punten en prijzengeld dat het verzameld heeft.

Logo’s en sponsornamen zijn verwijderd van de trucks.

Force India verwijderde eerder deze week al de naam ‘Sahara’ van zijn logo’s en officiële mediakanalen en doet dat nu ook bij materiaal in de paddock. Sahara was titelsponsor en aandeelhouder van het team uit India, maar sinds de overname niet meer. De trucks en het motorhome van Force India zijn nu roze met wit zonder grote stickers. Tevens is adjunct-teambaas Robert Fernley, die jarenlang feitelijk de dagelijkse leiding van het team in handen had, vertrokken.

Uralkali was naast Stroll een van de andere bieders op Force India. Het Russische bedrijf – waarbij onder meer de vader van coureur Nikita Mazepin betrokken is – zette eerder deze week al vraagtekens bij het overnameproces. Het bedrijf van Mazepin uitte onder meer kritiek op de curator. Volgens Uralkali is de overname door Stroll niet de beste oplossing voor het team, belanghebbenden en de sport.

De FIA zal uitsluitsel moeten geven over de situatie van Force India. Volgens Autosport zal de FIA in België mogelijk nog dispensatie verlenen, zodat Force India gewoon aan de start kan verschijnen in zijn huidige vorm. Later in het seizoen kan het team dan alsnog onder een nieuwe naam meedoen zodra de juridische situatie is afgerond.