Robert Doornbos reed eind 2006 drie Grands Prix voor Red Bull en hoopte voor 2007 op meer, maar tijdens een wat ongemakkelijk taxiritje met teamgenoot David Coulthard door São Paulo drong pas tot hem door dat hij zijn afscheid inmiddels achter de rug had.

Doornbos in actie voor Red Bull in Brazilië.

Na de seizoensfinale in Brazilië zat de Nederlander samen met de Schot op de achterbank van een taxi in São Paulo, zo vertelt Doornbos in de Paddockpraat Special-podcast van FORMULE 1. Doornbos had net een bijzonder cadeau van Red Bull gekregen. “Een stuurtje. Een prachtig cadeau. Het staat op m’n kantoor. Na de race zei teambaas Christian Horner: ‘Alsjeblieft, dat is voor jou’.”

Podcast: Robert Doornbos: ‘Het was bij Minardi een muntje opwerpen voor stuurbekrachtiging’

“Ik zat in de taxi terug met David, en zat met dat stuurtje te spelen. Dus ik kijk hem aan en hij kijkt mij aan en zegt: ‘wat heb jij daar nou?’ Dus ik zeg: ‘ja, ik heb net een stuurtje van het team cadeau gehad. Heb jij niks gekregen?’ Eigenlijk op dat moment viel er een hele ongemakkelijke stilte, en toen besefte ik me pas dat dat mijn afscheidscadeau was in de Formule 1! Coulthard had het niet gekregen, maar was wel zeker van zijn stoel”, lacht Doornbos erom.

Doornbos hoopte op het Red Bull-zitje voor 2007, Webber kreeg het.

Het stoeltje naast Coulthard waarop Doornbos had gehoopt, ging naar Mark Webber. Volgens Doornbos deden hij en de Australiër qua rondetijden niet voor elkaar onder. “Vanuit het team werd toen wel de vraag gesteld: wat kun je meenemen?” Aardig wat, in Webbers geval. “Zijn manager Flavio Briatore zorgde ervoor dat Red Bull Renault-motoren kreeg in plaats van Ferrari-motoren. Dat is een waarde van misschien wel twintig, dertig miljoen dollar per jaar.”

Lees ook: Hoe Doornbos de zaak met Muermans schikte met verkoop dildo’s

“Toen ze vroegen wat ik kon meenemen, ben ik nog een paar mensen ondersteboven gaan schudden”, grapt Doornbos. “Toen was het vrij snel klaar.” Gelukkig hield Red Bull hem wel aan als testrijder en gaf hem een kans in de Amerikaanse Indycars. “Daar ben ik ze nog dankbaar voor, want dat was eigenlijk een heel mooi avontuur.”

Luister hier de complete Paddockpraat Special met Robert Doornbos over racen voor Red Bull, zijn Amerikaanse avontuur, zijn tijd naast Christijan Albers bij Minardi en ‘de zaak Muermans’.

Luister hier (via iTunes of Google Podcast)

Luister hier naar andere Paddockpraat Specials, met onder meer Christijan Albers, Tom Coronel en Jan Lammers!