“Heel vervelend”, zo omschrijft Robert Doornbos de uitspraak van het Hof van Den Bosch. Het gerechtshof bepaalde eind vorige maand dat Doornbos maar liefst 10,6 miljoen euro aan oud-sponsor Harry Muermans moet terugbetalen.

Het hof acht bewezen dat Muermans de miljoenen aan Doornbos heeft geleend in plaats van gesponsord. Een opvallende wending, omdat de rechtbank in Roermond Muermans in 2013 eerder in het ongelijk stelde. Zonder nieuw bewijs is dit een zeer verrassende wending.

Pijnlijk
Bij het televisieprogramma Peptalk verklaarde Doornbos dat die uitspraak hem niet onberoerd laat. “Het is een heel lange zaak; we zijn al negen jaar bezig. Ik mag er niet te veel over zeggen, want de zaak loopt nog. Maar dit vonnis is voor mij heel pijnlijk.”

Doornbos moet privé 750.000 euro betalen en zijn BV – dat hij samen met Muermans oprichtte – moet bijna 10 miljoen ophoesten. Op de vraag of Doornbos dat bedrag op de bank heeft, grapt hij: “Nee, daarom vond ik het ook zo fijn dat ik hier kon eten.”

Over die uitspraak van het Hof zegt Doornbos: “Dat gaat nergens over. Ik heb deze zaak al een paar keer gewonnen en nu besluit de rechtbank opeens 180 graden anders. Je kunt niet zeggen dat Muermans mij niet gesponsord heeft. Als je hem googelt zie allerlei afbeeldingen van mij met Muermans op mijn helm. En dat heeft ook zijn waarde. Wij leggen die waarde tegenover die ‘lening’ en daarmee komt het volgens ons op nul.”

Betalen
Doornbos laat het hier niet bij zitten. “Het wordt vervolgt, maar juridisch gezien zou ik nu moeten betalen. Maar aangezien ik al meer dan twintig jaar weg ben uit Nederland is het een complexe procedure. We gaan zien hoe het afloopt.” De reactie van advocaat Benno Friedberg over de vervolgstappen lees je in de nieuwste editie van Formule 1 die vanaf donderdag in de winkel ligt.

In 2013 was FORMULE 1 aanwezig in de rechtbank van Roermond voor het getuigenverhoor. Hetzelfde getuigenverhoor dat ook nu door het Hof van Den Bosch gebruikt is als bewijslast. We schreven destijds een uitgebreid verslag over de zaak. Benieuwd naar het moddergooien tussen de oud-vrienden? Lees hier alles over oplichting, toneelspelen en matennaaierij (pdf)