Het team van Renault zet de druk steeds meer op de ketel bij Jolyon Palmer. De Britse coureur blijft ver achter bij zijn teamgenoot Nico Hülkenberg en heeft dit jaar nog geen punten binnen weten te brengen. 

Het contract van Palmer loopt eind dit jaar af en zoals het er nu voor staat, ziet het er niet goed uit voor de 26-jarige coureur. Renault-directeur Cyril Abiteboul verkondigt op Canal Plus dat de druk zal worden opgevoerd. “Jolyon moet presteren. Hij heeft een contract tot het einde van dit seizoen en net als iedereen kan hij zijn toekomst alleen veiligstellen door middel van resultaten.”

Renault verbeterde zich als team flink ten opzichte van vorig seizoen, waarin het op de negende plek in het WK eindigde, met toen elf deelnemers. “We hebben in eerste instantie naar onszelf gekeken”, legt Abiteboul uit waarom Renault – dat nu zevende staat – de druk op Palmer opvoert. “Het was onze verplichting Jolyon een auto te geven waarmee hij tijdens een Grand Prix-weekend veel kilometers kan maken, zodat hij goede prestaties kan leveren.”

Ook in Montréal slaagde Palmer er weer niet in punten te pakken. ©Sutton Images

“We stonden onder druk om onze wagen betrouwbaarder te maken en dat hebben we gedaan. We zetten Jolyon nu ook onder druk, maar houden het positief. Ik ga dus geen dreigementen uiten of een ultimatum stellen, dat kan Palmer op dit moment helemaal niet gebruiken.”

Dat Palmer moet verbeteren is duidelijk, want er staan al meerdere wachtenden in de rij voor zijn stoeltje. Zo liet Renault eerder vandaag weten dat Robert Kubica mogelijk in staat is terug te keren in de Formule 1. Ook gaan er geruchten rond dat McLaren-coureur Fernando Alonso in gesprek is geweest met Renault, mocht de situatie bij McLaren niet verbeteren.

Maar Abitboul geeft niets prijs wanneer er wordt gevraagd naar Kubica als opvolger van Palmer. “Dat is niet aan de orde en ik weiger daarover verder te speculeren. Robert is zichzelf aan het testen en zodra hij weet wat zijn beperkingen zijn, kan hij een besluit nemen over het vervolg van zijn loopbaan.”

Voor nu ligt de toekomst volledig in de handen van Palmer zelf.