Mercedes-protegé Pascal Wehrlein legde afgelopen zaterdag beslag op de titel in de DTM. Met die prijs op zak, voelt de 21-jarige Duitser zich klaar voor de Formule 1. Of de stap volgt, is echter nog de vraag.

“In de komende één of twee jaar zou het er van moeten komen”, stelt Wehrlein, sprekend over de opstap naar de Formule 1, in gesprek met de Frankfurter Allgemeinen Zeitung. Net na het in de wacht slepen van de DTM-titel, zegt de feestvierende Wehrlein echter wel zich ook weer niet druk te maken om zijn Formule 1-kansen: “Misschien krijg ik wel helemaal geen kans in de Formule 1. Als het zo loopt, kan ik daar ook niks aan veranderen.”

“Het enige wat ik kan doen, is zo goed mogelijk presteren in de DTM en blijven overtuigen tijdens testdagen”, zegt de Mercedes-testrijder, die dus niet uitsluit dat hij nog enige tijd door moet gaan met het combineren van racen in de Duitse toerwagenklasse en testen in de Formule 1.

Met Lewis Hamilton en Nico Rosberg stevig in het zadel bij het Mercedes-fabrieksteam en de zitjes bij Mercedes-klanten Williams en Force India ook al vergeven, lijkt alleen Manor voor 2016 een optie voor Wehrlein. Manor gaat vanaf volgend jaar ook met Mercedes-motoren rijden, maar het is niet zomaar gezegd dat Wehrlein daar op een zitje hoeft te rekenen in ruil voor korting op motoren, vertelde Mercedes-topman Toto Wolff al eerder.

Wolff, behalve teambaas van het Mercedes F1-team ook de motorsportchef van het Duitse concern, verkondigt nu tegenover SpeedWeek zelfs in duidelijke termen dat het ‘geenzins zeker is’ dat Wehrlein bij Manor in kan stappen: “Als zij te veel vragen voor een zitje, gaat het niet door.”

Toch zijn Wehrleins kansen op een Formule 1-debuut in 2016 zelfs in dat geval niet gelijk nul. Mochten Red Bull en Toro Rosso zich terugtrekken en er derde auto’s ingezet worden door de topteams, dan ‘biedt dat kansen voor Wehrlein’, meldt Wolff.