Een terugkeer in de Formule 1 van bandenfabrikant Michelin zou niet per se goed nieuws betekenen, vindt Formule 1-machthebber Bernie Ecclestone.

Michelin maakte eerder deze week bij monde van chef motorsport Pascal Couasnon bekend dat het open staat voor hernieuwde deelname aan de Formule 1, wanneer het contract van huidige leverancier Pirelli eind 2016 afloopt.

Couasnon vertelde daar wel bij dat Michelin alleen geïnteresseerd is als de Formule 1 overstapt op achttien inch velgen, en als de sport afscheid neemt van de zeer slijtagegevoelige rubbersamenstelling die Pirelli momenteel produceert.

Ecclestone is het met die voorwaarden oneens. “Michelin zou om kritiek te vermijden gewoon een keiharde band maken die je in januari onder de auto zet en er in december weer vanaf haalt”, zegt hij tegen Autosport. “Dan zou het echt honderd procent zeker zijn dat Mercedes alles wint. Het zou precies zijn wat we niet willen.”

Want ondanks dat Pirelli de afgelopen jaren vaak kritiek te verduren heeft gekregen over zijn volgens sommigen veel te snel slijtende banden, vindt Ecclestone dat de Italianen hun werk prima hebben gedaan. “Pirelli heeft altijd precies gedaan wat we van ze vroegen”, legt de Brit uit. “Dat was niet makkelijk voor ze, want zodra ze een extremere soort band maken, worden ze direct afgemaakt.”

“Maar daar waren ze wel toe bereid”, vervolgt de bejaarde zakenman. “Wat Michelin nu wil, gaat in tegen alles dat Pirelli de afgelopen jaren  in alle moed heeft bereikt, en dat ons bovendien verdomd goeie races heeft opgeleverd. Met zo’n keiharde band kunnen we dat wel vergeten.”

Grote velgen

Ook van de bredere achttien inch velgen, waar Pirelli vorig jaar al een keer mee testte en die Michelin dus in plaats van de huidige dertien inch exemplaren wil zien, moet Ecclestone niets hebben. “Ze zien er niet uit”, aldus zijn ongezouten mening. “We willen wel dat de auto’s er een beetje agressief uitzien, als racewagens.”

“Pirelli zou zo banden voor een grotere velgenmaat leveren als we erom vroegen”, vertelt Ecclestone. “Maar wat goed is, veranderen we telkens, en wat niet goed is, veranderen we niet. En op dit moment hoeven we aan de banden niets te doen, want die werken prima.”