Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft de salarissen van het personeel van het noodlijdende Lotus-team betaald. Dat bericht de Britse krant The Times dinsdag.

De 84-jarige miljardair deed dat al voorafgaand aan de Grand Prix van België. Volgens de krant is Ecclestone Lotus bij elkaar voor meer dan twee miljoen euro te hulp geschoten. De lonen van de vierhonderd personeelsleden van de renstal uit Enstone konden daardoor worden uitbetaald.

Ecclestone legt zijn optreden in The Times uit. “Ik vond dat ik de salarissen van het personeel moest betalen, zodat die mensen uit de brand waren”, aldus de Brit. “Bovendien zou Lotus zo de Grand Prix van België halen, en hopelijk ook die van Italië.”

Volgens Times-correspondent Kevin Eason is Lotus inderdaad onderweg naar Monza, en heeft een woordvoerder van de renstal verzekerd dat “alles onder controle is.” Desondanks blijven de geldzorgen van dien aard dat het volgens Eason nog niet is zeker of Lotus in Italië ook daadwerkelijk aan het Grand Prix-weekend kan deelnemen.

In België deed de formatie wel gewoon mee, en hoe: Romain Grosjean haalde verrassend het eerste Lotus-podium in bijna twee jaar. De champagne was echter nog niet opgedroogd of het volgende probleem diende zich aan. Charles Pic, voormalig Lotus-testcoureur, zei nog ruim 700 duizend dollar te goed te hebben en liet beslag leggen op de auto’s en het materiaal van het team.

Pas na vier dagen kreeg Lotus de spullen terug, volgens The Times onder andere doordat Ecclestone zich met de situatie bemoeide. Maar wellicht had ook de volgens de geruchten aanstaande overname door Renault het team van enige ademruimte voorzien. Ecclestone vindt dat Lotus maar eens haast moet maken met de Renault-deal. “Om ervoor te zorgen dat alles echt in orde is, moeten ze eruit komen met Renault.”

Financieel gezien zit Lotus al een flinke poos in de hoek waar de klappen vallen. Ondanks de oliedollars van Pastor Maldonado heeft de Britse equipe al sinds ze in 2011 weer een privéteam werd moeite de begroting sluitend te krijgen. In juli sloot Lotus nog een akkoord met enkele belangrijke schuldeisers.