Oud-Formule 1-opperhoofd Bernie Ecclestone staat er wel voor open te bemiddelen tussen de ontevreden racepromotors en Liberty Media, al zijn een aantal van de circuits inmiddels al teruggekomen op de kritiek.

Dat heeft Ecclestone verklaard ten overstaan van de Daily Mail, waarin de 88-jarige Engelsman stelt bereid te zijn te helpen: “Als ze mijn hulp willen, dan help ik. Ik wil namelijk niet straks op mijn sterfbed liggen en de sport die ik groot heb gemaakt bergaf zien gaan”, zegt hij.

Ecclestone was decennia de ‘grote kleine man’ van de Formule 1.

Ecclestone reageert daarmee op de zorgen die middels een persverklaring zijn geuit door de Formula One Promotors Association (FOPA) waarin de uitbaters van de circuits verzameld zijn. Zij hebben zich kritisch uitgelaten over dat de races steeds vaker uitsluitend op betaalzenders te zien zijn, nieuwe Grands Prix betere deals krijgen dan bestaande, en er onder Liberty Media geen duidelijke toekomstvisie is.

Lees ook: F1-promotors uiten kritiek op Liberty: ‘Hun ideeën zijn onsamenhangend’

Het statement werd uitgevaardigd door zestien van de 21 Grand Prix-organisatoren, maar een drietal van de vermeende ‘ondertekenaars’ heeft hun handen er al vanaf getrokken.

De organisatie van de Grand Prix van Mexico zou niet bij de vergadering aanwezig zijn geweest die tot het statement heeft geleid, terwijl de organisatie van de race in Rusland heeft aangegeven zich niet te kunnen vinden in uitlatingen van FOPA-voorzitter Stuart Pringle. Tegenover Racingnews365 verklaart een woordvoerder van Spa-Francorchamps verder afstand te nemen van de communicatie vanuit FOPA.

Volgens de Daily Mail heeft Formule 1-topman Chase Carey de circuits hoe dan ook opgeroepen hun zorgen binnenskamers te houden, waarbij hij heeft beklemtoont met ze aan een oplossing te willen werken.

Lees ook: Weblog: De tijd dringt voor Liberty

De huidige roerganger Carey met voorganger Ecclestone.

Mocht Carey zijn hulp daarbij nodig hebben, zo legt Ecclestone de bal bij de Amerikaan, dan hoe hij het dus maar te vragen. Ecclestone is immers nog altijd een medewerker van de Formula One Group, benadrukt hij: “Dus ik doe wat me verteld wordt.”

Ecclestone’s officiële functie is die van emeritus-voorzitter, een rol die hij eerder vergeleek met weggepromoveerd worden: “Het is zo’n eretitel waarvan ik niet weet wat die inhoudt”, zei hij toen hij zich op last van Liberty Media niet meer met de dagelijkse gang van zaken mocht bemoeien.

De laatste maanden is er sowieso al steeds meer kritiek gekomen op Formule 1-CEO Carey en co., die de sport namens Liberty Media runnen. Zo hebben ook een aantal teams grote zorgen om de grootscheepse reglementswijzigingen die voor 2021 op de kalender staan, maar waar nog weinig over bekend is.

Lees ook: ‘Liberty Media moet opschieten met 2021-regels’