Marcus Ericsson heeft zaterdag Q2 gehaald en zich als vijftiende gekwalificeerd voor de Grand Prix van Mexico. Niet slecht, ook niet met oog op zijn kansen om in 2017 in de Formule 1 te blijven.

Dat ziet de Sauber-coureur zelf ook in, na een zaterdag die hij ‘weer een hele goede dag’ noemt. “Sinds Singapore hebben we eigenlijk gewoon hele solide weekends gehad”, zegt hij, vooral wat het kwalificeren betreft: “Op de momenten dat het erom gaat, in Q1, heb ik echt een aantal goede rondjes kunnen rijden. Dat geeft vertrouwen.”

“Het zorgt voor een soort sneeuwbaleffect en het is fijn dat het zaterdag weer goed ging.” Wat helpt, zo benadrukt de Zweed, is dat de updates die Sauber na de zomerstop heeft gebracht enigszins hebben geholpen om het ‘raamwerk’ waarin de C35 goed functioneert wat groter te maken en de bolide beter te besturen te maken.

“Daarnaast hebben we ook een manier gevonden om de auto meer aan mijn wensen aan te passen. Dat geeft vertrouwen waardoor ik er wat aanvallender mee kan rijden.” De betere prestaties zijn natuurlijk ook zeer welkom in zijn zoektocht naar een zitje voor 2017, beaamt Ericsson desgevraagd.

Belangrijke fase
“Deze fase van het jaar is altijd belangrijk en dat ik nu een aantal sterke weekends op rij heb gehad, is natuurlijk belangrijk met oog op volgend seizoen. Ik moet in de eerste plaats immers in de Formule 1 zien te blijven. Prestaties zoals die van zaterdag en van de laatste races, maken die kansen alleen maar beter.”

Ericsson, die openlijk heeft uitgesproken het vacante Force India-zitje ‘interessant’ te vinden, heeft daarentegen ook verklaard Sauber als meest waarschijnlijke optie te zien. De coureur uit Kumla herhaalt daarbij dat hij sinds de overname door Longbow Finance een positieve omslag ziet bij de formatie uit het Zwitserse Hinwil.

“Een paar maanden geleden had ik, eerlijk gezegd, niet gedacht dat Sauber dat zou zijn, maar er zijn nieuwe mensen binnengehaald en de updates werken, dus het gevoel binnen het team is een stuk positiever. De situatie is heel anders dan een paar maanden geleden en Sauber is nu een veel aantrekkelijkere optie voor 2017.”

Punten
In de laatste drie races van 2016 blijft Ericsson erop inzetten de eerste punten van het seizoen te scoren voor Sauber, dat volgens hem nu als het een ‘normale, goede race’ heeft: “Misschien dertiende of veertiende kan worden. Als er de nodige uitvallers zijn, kan dat wel een tiende plek betekenen, maar daar kunnen we niet op rekenen”, stelt hij.

Dit betekent dat Sauber qua strategie ‘wat agressiever’ moet zijn, weet Ericsson. “Niet te, maar we kunnen het ook niet op safe spelen, want er zijn nog maar drie races te gaan en we moeten punten scoren. In de race hier in Mexico ook: als we een kans zien om voor een aanvallende strategie te gaan, moeten we die nemen.”