Het team van Sauber heeft voor het hof van de Australische deelstaat Victoria betoogd dat het ‘gevaarlijk en onverantwoord’ zou zijn om Giedo van der Garde het racezitje te geven dat hij via de juridische weg probeert op te eisen. Het kamp Van der Garde heeft die claim weerlegd.

Van der Garde, die een eerdere zaak in Zwitserland heeft gewonnen, probeert deze uitspraak te laten erkennen door het hooggerechtshof van de Australische deelstaat Victoria, zodat de rechtbank hier uitvoering aan zal geven en Sauber zal dwingen hem een racezitje te geven.

Tijdens de zitting in Melbourne, waar vrijdag het nieuwe Formule 1-seizoen begint, heeft de advocaat van Sauber echter gesteld dat de veiligheid in het geding kan komen als Van der Garde – die niet aan de wintertests heeft meegedaan – nu ineens een racezitje zou krijgen.

“De heer Van der Garde is niet bekend met de Sauber C34 en er is ook geen tijd meer voor hem om ervaring op te doen in de auto, dus het zou roekeloos en onverantwoord zijn om hem in Melbourne te laten racen”, zo wordt Saubers advocaat geciteerd door The Guardian.

Namens Sauber zou verder het argument gemaakt zijn dat er geen stoeltje klaarligt voor Van der Garde – ondanks dat hij in 2014 testrijder voor het team was – en het twee weken zou kosten een nieuw stoeltje op maat te maken.

Verder zou Van der Garde niet gedekt zijn door het verzekeringspolis van Sauber, wat voorwaar geen detail is aangezien het Zwitserse team dus inspeelt op de veiligheid. In lijn van de eerder genoemde argumenten wordt dus ook betoogd dat het inzetten van Van der Garde tot een ‘onaanvaardbaar risico op fysiek letsel of zelfs de dood’ met zich meebrengt voor toeschouwers, andere coureurs en Van der Garde zelf.

Sauber heeft verder gesteld dat Van der Garde niet over de juiste (FIA-)documentatie beschikt om te mogen racen, maar dat heeft Van der Garde’s advocaat in zijn verweer weerlegd, zo meldt de Australische journaliste Kate Jones.

Verder heeft Van der Garde’s advocaat aangevoerd dat een stoeltje binnen een paar dagen te schuimen is en – belangrijker – dat hij ‘bereid en in staat is’ om in de C34 te klimmen en dit geen (veiligheids)risico’s met zich meebrengt. Ook is uiteraard wederom benadrukt dat Van der Garde’s contract met Sauber rechtsgeldig was en dit onterecht is ontbonden.

Via Twitter heeft het hooggerechtshof van de deelstaat Victoria aangegeven dat het woensdag om 10:00 uur Australische tijd uitspraak zal doen, wat 00:00 uur Nederlandse tijd is in de nacht van dinsdag op woensdag.

The Guardian meldt tot slot overigens nog dat de voor 2015 door Sauber genomineerde coureurs Marcus Ericsson en Felipe Nasr bij de zitting, of in ieder geval de opening daarvan, aanwezig waren. Zij dienen in zekere zin als drukmiddel, want als Van der Garde de zaak wint, spannen zij hun eigen zaken aan tegen Sauber om hun zitjes te behouden en de juridische procedures door te laten slepen.