*

Force India dreigt coureurs met schorsing als ze weer botsen

Daan de Geus

Daan de Geus

29 augustus 2017 08:49

Force India dreigt coureurs met schorsing als ze weer botsen
Sutton Images

Als Esteban Ocon en Sergio Pérez weer met elkaar botsen, is het niet uitgesloten dat Force India de schuldige een race schorst, zo klinkt het waarschuwend.

De spanning liep dit jaar al een aantal keer zeer hoog op tussen Ocon en Pérez, waarbij er ook brokken zijn gevallen. Nadat de Fransman en Mexicaan in Canada op het scherpst van de snede met elkaar knokten, maakten ze in Bakoe contact met elkaar, wat Pérez toen een goede puntenfinish kostte. Vlak voor de zomervakantie raakten ze elkaar vervolgens weer, bij de start op de Hungaroring.

Afgelopen weekend, in België, botsten Ocon en Pérez zelfs twee keer. Na de eerste keer, bij de start, konden ze zonder kleerscheuren verder, maar in ronde dertig betekende verder contact een lekke band voor Pérez en schade aan de voorvleugel voor Ocon. Ocon werd nog negende, Pérez viel later uit.

“Als het weer gebeurt, is het zeker mogelijk dat we één van de coureurs een wedstrijd aan de kant houden”, vertelt Force India’s coo Otmar Szafnauer aan Autosport.

Force India liet na afloop van de race op Spa al weten de twee mogelijk niet meer met elkaar te willen laten vechten: “We grijpen liever niet in”, erkent Szafnauer. “Maar je zou zeker kunnen zeggen dat we punten hebben verloren door hun onderlinge duels, en uiteindelijk staat het teambelang voorop.”

In Canada ging het ook al hard tegen hard tussen de Force India-coureurs, al bleef een botsing toen uit.

Szafnauer noemt het “teleurstellend” dat Ocon en Pérez blijkbaar niet met de vrijheid om kunnen gaan die het team ze tot op heden heeft gegeven: “Daardoor moeten wij nu dus voor scheidsrechter spelen.”

Voor het met een mandaat komt aangaande onderlinge duels, wil Force India in de aanloop naar de race op Monza met de twee in gesprek. “We zullen het openlijk met ze bespreken, maar de regels gaan veranderen. Als er alleen maar risico aan kleeft om ze te laten duelleren, dan mag het niet meer.”

Excuses
Na de race van afgelopen zondag noemde Ocon de actie van zijn teamgenoot ‘kinderlijk, stom en gevaarlijk’. Daarna tweette hij dat Pérez hem “twee keer probeerde te vermoorden”.

Pérez was daardoor ontdaan – “zo ben ik niet, maar ik wil er geen domme reactie op geven” – waarna Ocon zijn uitlatingen later terugnam in een statement: “Ik was boos en zei het in een opwelling. Ik waardeer het dat Sergio zijn excuses heeft gemaakt. We willen voortaan beter samenwerken om het team aan de vierde plek in het WK te helpen.”

Gerelateerd