Force India’s adjunct-teambaas Bob Fernley heeft aangegeven dat de nieuwe auto van het team vermoedelijk pas tijdens de derde en laatste wintertest voor het eerst gebruikt zal worden.

Force India is er niet bij tijdens de eerste testweek in Jerez, nadat het op het laatste moment besloot toch niet af te reizen omdat haar nieuwe auto nog niet af is en testen met de VJM07 van 2014 weinig nut zou hebben.

De bedoeling was om de 2015-bolide, de VJM08, vervolgens tijdens de tweede testweek – die plaatsvindt in Barcelona – zijn vuurdoop te geven, maar ook daar komt het nu waarschijnlijk niet van, zo vertelt Fernley in gesprek met Autosport.

“Gezien de hoeveelheid werk die we nog te doen hebben, lijkt het erop dat het erg moeilijk wordt om de eerste testweek in Barcelona te halen. Iedereen loopt zich het vuur uit de sloffen om het voor elkaar te krijgen, maar het meest waarschijnlijke scenario is dat de VJM08 tijdens de derde test debuteert.”

Voor de tweede test, die voor 19 tot en met 22 februari ingeroosterd staat op het Circuit de Catalunya in Barcelona, betekent dit dat Force India vermoedelijk tóch nog met de VJM07 van 2014 in actie komt, meldt Fernley. “Want zo kunnen we in ieder geval de nieuwe 2015-banden alvast testen.”

De derde en laatste wintertest wordt van 26 februari tot en met 1 maart gehouden en vindt tevens plaats in Barcelona. Het doel voor die test is om dan uiteindelijk met de VJM08 ‘zoveel mogelijk kilometers te maken’, zodat Force India straks toch goed voorbereid aan de start staat in Melbourne.

Van geruchten over het missen van de eerste race, zoals die inmiddels ook al rondzingen in bepaalde media, wil Fernley ondertussen niets weten: “Daar is geen sprake van. Het klopt dat we testtijd zullen missen, maar we zijn straks gewoon van de partij bij de seizoensopener in Australië.”

Wat betreft de redenen voor de vertraging met de VJM08 geeft Fernely toe dat Force India ‘nog op enkele onderdelen wacht voor onze nieuwe auto’. “Maar we zijn al wel bezig met het construeren van de VJM08 en het chassis is ook al afgeleverd”, benadrukt hij.

Over de vermeende geldzorgen van het team zegt Fernley niets, al erkent hij dat ‘dit de fase van het jaar is waarin de uitgaven het hoogst zijn en we van veel verschillende leveranciers afhankelijk zijn’. Force India’s Otmar Szafnauer ontkende eerder al dat het team in financiële problemen zit.