Met een keurige kwalificatie, waarin hij zijn gelauwerde collega Kimi Räikkönen opnieuw van zich af schudt, verschaft Antonio Giovinazzi zich in Sotsji lucht voor een langer verblijf bij Alfa Romeo. Maar of het genoeg is? “Er is een reden waarom ze hem nog niet hebben bevestigd.”

Teambaas Frédéric Vasseur wil de ontwikkeling van de Italiaan, zo herhaalde hij in Sotsji, in de slotraces aankijken. De evaluatie is nog niet afgerond. “We hebben geen haast.” Kennelijk twijfelt Vasseur  nog altijd aan Giovinazzi’s stuurmanskunsten. “Ik vind dat ze Antonio moeten houden. Hij verdient volgend jaar een plek op basis van zijn prestaties van de laatste races. Antonio heeft in het eerste gedeelte van het seizoen veel kansen gemist; toen was hij niet op z’n best”, meent Sky-analist en oud-coureur David Valsecchi.

Lees ook: Giovinazzi aan leiding tijdens GP Singapore: ‘Ik hoop dat er een foto van is gemaakt’

Foto: Motorsport Images

“Vorig jaar (als testrijder, red.) crashte hij verdomme elke keer als hij instapt”, moppert de Italiaan vervolgens. “En die crash in Spa vorige maand was ook niet heel handig. Misschien is hij niet de slimste van allemaal, maar ik ben blij dat hij nu wat resultaten boekt. Dat telt.”  Volgens Marc Gené, Valsecchi’s collega bij Sky Sport en testcoureur van Ferrari, zou het een slecht signaal naar de nieuwe generatie zijn indien Giovinazzi na één jaar wordt ingeruild. “Jonge coureurs hebben vaak tijd nodig in hun ritme te komen. Kijk naar Charles Leclerc: voor hem gold precies hetzelfde. Het heeft bij Antonio alleen iets langer geduurd, ja, maar nu heeft hij het ritme te pakken.”

Lees ook: Giovinazzi kan rekenen op steun van Ferrari: ‘Antonio is aan het groeien’

“Als je de auto kent en ook vertrouwt, durf je meer, maak je minder background imagefouten. Antonio zit nu in die cyclus”, oordeelt Gené. “We weten hoe goed Kimi is, maar hij staat nu minimaal op gelijke hoogte met hem. En Kimi is een aardig referentiepunt, lijkt me.”

Meer over de situatie van Giovinazzi bij Alfa Romeo en de laatste fase van silly season is te lezen in de nieuwe editie van FORMULE 1, nu in de winkel of hier online na te bestellen.