*

Geen zorgen Verstappen om betrouwbaarheid Honda-motor: ‘Iets meer risico mag zelfs wel’

Redactie

Redactie

7 september 2019 18:08

Geen zorgen Verstappen om betrouwbaarheid Honda-motor: ‘Iets meer risico mag zelfs wel’
Motorsport Images

No power!’, klonk het in de voor Max Verstappen zo korte kwalificatie tijdens wat zijn enige getimede Q1-rondje had moeten worden. De Honda-motor achterin zijn Red Bull sputterde tegen, maar de Nederlander maakt zich geen zorgen om de betrouwbaarheid van de Japanse krachtbron.

Dat maakt hij duidelijk in gesprek met de Nederlandse media op het circuit van Monza. Verstappen, die met de nieuwste versie van de Honda-V6 reed, de ‘Spec 4’, vertelt daarbij dat het ‘niks kritieks’ was. “Er is ook geen schade aan de motor. Het was een veiligheidsding. Wat het was, weet ik nog niet precies, want ik heb nog niet met het team gezeten. Maar”, herhaalt hij, “er is geen schade aan de motor.”

“Soms doet ‘ie het even niet in de kwalificatiestand of moet je ‘m opnieuw calibreren”, zegt Verstappen over de nieuwe ‘spec’ Honda-motor. “Maar ja, als je maar één run doet, gaat dat natuurlijk niet.” Verstappen deed maar één Q1-run omdat hij voor spek en bonen aan de kwalificatie meedeed: hem wachtte sowieso al een gridstraf (en dus een start vanuit het achterveld) vanwege de motorwissel die hem in staat stelde de ‘Spec 4’ in gebruik te nemen.

Lees ook: Honda bevestigt motorwissel en gridstraf Verstappen

Volgens de Red Bull-rijder sprong de Honda tijdens zijn ene run in een soort ‘veilige modus’. “Ik denk ook dat we soms iets te veilig zijn. Dat de motor, zodra een paar dingen naar de limiet lopen, heel snel aangeeft: ‘ho, stop’. Met andere motoren gaat dat misschien minder makkelijk.”

“Maar ja, misschien is dat ook wel waarom we nog geen problemen hebben gehad met de motor”, doelt hij op hoe hij dit jaar nog geen uitvalbeurten door motorpech heeft gekend. “Aan de andere kant”, zo wikt en weegt hij, “denk ik ook wel eens: laat hem maar even zo staan. Ietsje meer risico mag wel”, zegt hij met de nadruk op het woord ‘ietsje’. “Over het algemeen hebben we er ook nooit problemen mee in de race”, maakt Verstappen zich daar geen zorgen om.

Wat de race van zondag betreft, herhaalt Verstappen wat hij voor het weekend al aangaf: hem wacht op voorhand geen makkelijke inhaalslag. “Het zit dit weekend allemaal wat dichter bij elkaar, dus als het droog blijft, verwacht ik niet dat ik zo even naar P5 rij. Het zal redelijk lastig worden.” Vandaar ook dat hij op regen hoopt. “Ik denk ook wel dat er regen komt, maar het hangt er vanaf wanneer.”

Lees ook: Verstappen wacht weersvoorspelling in alle rust af: ‘Hoop op regen!’

Honda’s technisch directeur Toyoharu Tanabe verklaarde na de kwalificatie overigens tegenover Autosport dat Verstappens motor in een soort safe mode sprong nadat de Nederlander te veel wielspin had toen hij over een kerbstone reed. “Toen greep zowel de veilige modus van Honda in alsmede een systeem van de FIA.”

Lees meer over

Red Bull Verstappen