Lewis Hamilton zal de sprintkwalificatie voor de Grand Prix van Brazilië vanaf de eerste plek starten. De Brit was met een rondetijd van 1:07.934 ruim vier tienden sneller dan Max Verstappen, die de tweede tijd noteerde. Valtteri Bottas en Sergio Pérez zullen vanaf de tweede startrij beginnen aan de sprintrace op Interlagos.

Dit weekend vindt voor de derde en laatste keer dit seizoen de sprintkwalificatie plaats. De coureurs moesten daardoor vandaag al flink aan de bak in de kwalificatie om een zo goed mogelijke uitgangspositie te pakken voor de sprintkwalificatie van zaterdag.

Door de kleine verschillen op het korte Interlagos was het onderaan spannend wie er door zou gaan naar Q2 en wie juist in Q1 zou blijven steken. Charles Leclerc behoorde lange tijd tot die laatste groep nadat zijn snelle rondetijd geschrapt werd na het overschrijden van de track limits in bocht 4. Zo moest de Monegask met enkele minuten te gaan van zijn twintigste plek af zien te komen, waar hij met een derde tijd ruim in slaagde al maakte hij het zichzelf dus wel spannend.

In de slotseconden van de sessie verbeterde de een na de andere coureur zijn tijd, met als gevolgd dat Lance Stroll de grote verliezer werd met de zestiende plek. Opvallend was dat Nicholas Latifi teamgenoot George Russell te snel af was voor de zeventiende plek. Beide Haas-coureurs waren opnieuw de hekkensluiters.

(Tekst loopt door onder de foto)

Foto: Motorsport Images

In Q2 zette Lewis Hamilton de toon door een snelle tijd te noteren, maar ook zijn tijd werd geschrapt vanwege de track limits in bocht 4. De Brit moest daardoor opnieuw aan de slag terwijl Max Verstappen in zijn eerste ronde direct snel genoeg was om een plekje in Q3 veilig te stellen. In zijn tweede poging was Hamilton sneller dan de rest van het veld en kon ook hij door naar de top tien. Dat gold niet voor Esteban Ocon, Sebastian Vettel, Yuki Tsunoda, Kimi Räikkönen en Antonio Giovinazzi.

Gedurende de hele kwalificatie was Hamilton oppermachtig en in zijn eerste run in Q3 bevestigde hij nogmaals de favorietenrol. De Brit was ruim twee tienden sneller dan Max Verstappen, die op zijn beurt wel sneller was dan Valtteri Bottas. Sergio Pérez moest op zijn beurt vier tienden toegeven en leek zich niet te kunnen mengen in de strijd met de Mercedessen.

In de tweede en laatste run vielen er wel enkele verbeteringen, maar dat gold niet voor Verstappen. De Nederlander moest genoegen nemen met de tweede plaats terwijl Hamilton zijn tijd nog eens aanscherpte naar een 1:07.934. Hij was daarmee uiteindelijk de snelste in de kwalificatie en mag zo de sprintkwalificatie vanaf de eerste plek starten. De officiële poleposition krijgt hij echter niet achter zijn naam: die wordt aan de winnaar van de sprintkwalificatie toebedeeld. Valtteri Bottas voert de tweede startrij aan met achter hem Sergio Pérez, gevolgd door Pierre Gasly, Carlos Sainz, Charles Leclerc, Lando Norris, Daniel Ricciardo en Fernando Alonso.

Lees ook: Vijf plaatsen gridstraf voor Hamilton na nieuwe verbrandingsmotor

Zaterdag beginnen de coureurs met de tweede vrije training, gevolgd door de sprintkwalificatie die om 20:30 uur Nederlandse tijd begint. Die sprintrace over een afstand van zo’n honderd kilometer bepaalt vervolgens de startvolgorde voor de Grand Prix van zondag. Voor die race zal Lewis Hamilton vijf plaatsen inleveren op de startgrid na een motorwissel.