Valtteri Bottas heeft de Grand Prix van Rusland op zijn naam geschreven. Hij profiteerde van de fouten van teamgenoot Lewis Hamilton, die tot twee keer toe een tijdstraf kreeg voor een proefstart op de verkeerde plek. Max Verstappen pakte daardoor de tweede plaats terwijl Hamilton ondanks de tijdstraffen opnieuw op het podium stond.

Voorafgaand aan de race deed Hamilton twee keer een proefstart, maar geen van beide op de aangewezen plek. Tijdens de race krijgt hij dan ook twee keer een tijdstraf van vijf seconden. Hij heeft nog wel een goede start en kan een aanval van Bottas pareren terwijl het in het middenveld dan al chaos is: Carlos Sainz crasht op knullige wijze bij het gebruiken van de escape road in bocht 2 terwijl Lance Stroll een tik krijgt van Charles Leclerc en in de muur terechtkomt. Om de rotzooi op te ruimen, wordt de safety car de baan op gestuurd.

Lees ook: Lewis Hamilton ontsnapt aan schorsing na straf voor proefstart op verkeerde positie

Door de lange pitstop van Hamilton neemt Bottas de leiding over, gevolgd door Verstappen. Hamilton kan dan uiteindelijk weer aansluiten op de derde plek, maar omdat hij zijn pitstop al relatief vroeg maakte, kan hij geen echte aanval doen op de tweede plek. Bottas pakt de zege met een ruim gat van acht seconden naar Verstappen, die op zijn beurt een marge van elf seconden heeft naar Hamilton.

Voor de eretitel ‘best of the rest’ is er weinig competitie voor Sergio Pérez, die de Renaults en de Ferrari’s ruim voorblijft. Hij komt met een grote marge op Daniel Ricciardo, die bij het voorbijgaan van teamgenoot Esteban Ocon een tijdstraf van vijf seconden krijgt omdat hij niet de escape road gebruikt in bocht 2, over de finish. De Australiër verliest zijn vijfde plaats echter niet aan Leclerc. Thuisrijder Daniil Kvyat maakt goed gebruik van de alternatieve strategie, waarbij hij op de harde band start, en pakt in het bijzijn van toeschouwers de achtste plek.

Lees ook: Bottas gebeden in Sotsji verhoord: Geloofde dat kerkbezoek me zou kunnen helpen

(Volledige uitslag onder de foto)

Foto: Red Bull.