Brendon Hartley heeft op F1.com een boekje opengedaan over zijn afscheid bij Toro Rosso. Een uur na de race in Abu Dhabi kreeg hij te horen dat Toro Rosso niet met hem verder wilde. “De politiek in de Formule 1 is soms ongemakkelijk.”

Red Bull staat erom bekend dat het bij coureurs de harde hand hanteert: wie niet presteert, vliegt eruit. Waar Brendon Hartley in 2017 nog onverwacht de kans kreeg om Formule 1 te rijden, zit zijn droom er een jaar later direct weer op. Hartley beleefde een moeizaam seizoen waarin hij vier punten scoorde; een fractie van de 29 punten van teamgenoot Pierre Gasly.

Hartley reed in totaal 25 races voor Toro Rosso en scoorde 4 punten. © Motorsport Images.

Het was dan ook bijna onvermijdelijk dat Hartley op straat zou worden gezet, maar Toro Rosso liet hem lang in onzekerheid. Tot aan de laatste Grand Prix van 2018 in Abu Dhabi wist Hartley niet waar zijn toekomst lag. “Ik had net als de fans geen idee wat er zou gaan gebeuren”, vertelt hij F1.com. “Dat is het met politiek in de Formule 1: het kan soms wat ongemakkelijk zijn. Iedereen loopt op eieren en er is niet altijd duidelijkheid. Ik deed alles wat ik kon: mijn werk. Ik kwalificeerde voor mijn teamgenoot en reed zondag naar de twaalfde positie”, blikt hij terug op het slotweekend in Abu Dhabi.

“Een uur [na de race] werd ik naar een meeting geroepen. En een paar minuten daarna was ik geen Formule 1-coureur meer”, legt Hartley uit. De Nieuw-Zeelander kreeg dus een uur na de slotrace te horen dat zijn contract bij Toro Rosso niet verlengd werd. Een groots afscheid zat er voor hem niet in. “Er werd in die meeting niet zoveel gezegd. Het werd mij duidelijk dat er vanaf Monaco al een plan in gang gezet was om mij door te schuiven. Dat was het dan; wat ik erover dacht maakte niet uit.”

Ondanks zijn abrupte vertrek kijkt Hartley positief terug op zijn Formule 1-tijd. “Ik verdiende het om daar te zijn en kon strijden met de besten van de wereld. Ik had het gevoel dat ik dat tegen het eind van het seizoen meer liet zien, reed met meer vertrouwen en de puzzelstukjes vielen vaker op hun plaats. Vaak presteerde ik op of boven het niveau van mijn teamgenoot.” Voor Hartley mocht het niet baten: we zien hem niet meer terug in de Formule 1. Hij heeft inmiddels onderdak gevonden bij Porsche en verkast mogelijk naar de Formule E.