Nico Hülkenberg stond na de kwalificatie nog even perplex toen hij zijn relaas deed. De Force India-coureur had een circuit nog niet eerder zo snel op zien drogen. Het kwam ‘m goed uit, want hij start morgen als vierde.

En daar zullen ze bij Force India ongetwijfeld heel blij mee zijn. Nu de Indiase GP is weggevallen is de race op Silverstone weer écht hun thuisrace. Niet zo gek: hun fabriek staat aan de andere kant van de weg, op een steenworp afstand van de pits.

Hülkenberg stelt na afloop dat hij nog iets hoger had kunnen staan, al is hij natuurlijk absoluut niet ontevreden. “Dit was een ongekende kwalificatie”, zegt hij tegen de BBC. “Ik heb een circuit nog nooit zo snel zien opdrogen. Opeens was er weer heel veel grip. Het was lastig om in te schatten wat er nou precies gebeurde en wat de juiste keuzes waren.”

“Tijdens mijn opwarmronde dacht ik: mijn hemel, dit gaat echt niet lukken. Ik hoopte vooral dat ik niet ging crashen. Auto’s voor mij droogden de baan echter goed op. Als eerste noteerde ik vervolgens volgens mij een snelle tijd. Ik had denk ik nog wat hoger kunnen staan als ik iets later naar buiten was gegaan.”

“Dit is natuurlijk wel een prima uitgangspositie. Het blijft lastig om te bepalen waar we écht staan ten opzichte van de concurrentie. Gisteren liep het nog niet van een leien dakje bij ons. De omstandigheden van morgen zijn ook nog onbekend. We zullen alles op het juiste moment goed moeten doen.” 

Sergio Pérez

Sergio Pérez mag na afloop ook niet ontevreden zijn met zijn kwalificatie. De Mexicaan start morgen als zevende. “Toch houd ik hier gemengde gevoelens aan over”, meent ‘Checo’. “Het is goed dat we met beide auto’s in de top tien staan en dat we directe concurrenten hebben afgetroefd. Toch zat er meer in dan dit. Tot aan de laatste ronde stonden we derde. Toen werd de baan sneller en maakte ik een foutje in de twaalfde bocht. Jammer, want ik wist de banden goed aan de praat te houden. We hebben nu de kans om veel punten te pakken.”