Rinus ‘VeeKay’ van Kalmthout heeft een nieuwe Indycar-deal op zak. De Nederlander rijdt ook komend seizoen voor Ed Carpenter Racing (ECR), waarvoor hij al sinds zijn debuut in 2020 uitkomt.

Het team en de 21-jarige coureur melden daarbij dat het om een contract voor ‘meerdere jaren’ gaat. Hoeveel precies, wordt niet gespecificeerd. Voor ECR is het hoe dan ook een coup: Van Kalmthout was felbegeerd in de Indycar-paddock en werd ook in verband gebracht met onder meer topteam Ganassi.

“Ik verheug me erop met Ed Carpenter Racing door te gaan en mijn vierde Indycar-seizoen in te gaan”, vertelt Van Kalmthout, die bij ECR blijven ‘de beste keus’ noemt. Hij is teambaas Ed Carpenter ook nog altijd dankbaar: “Ed heeft me toen ik uit de Indy Lights kwam de kans gegeven mijn talenten te tonen.”

Lees ook: Indycar: Van Kalmthout kalm tijdens ‘echt silly’ silly season

Volgende stap in 2023

Van Kalmthout is verder blij met de ‘continuïteit’ bij ECR. De coureur speelt zelf niet alleen een steeds belangrijker rol binnen het team uit Indianapolis, maar heeft ook al enkele jaren dezelfde kerngroep om zich heen. “We hebben het elk seizoen beter gedaan en hopen ook in 2023 weer een stap te zetten.”

“We hebben natuurlijk nog een seizoen af te maken, maar het is geweldig nu al te weten hoe de toekomst eruitziet”, erkent Van Kalmthout. De Nederlander mocht vanaf 1 augustus met andere teams onderhandelen, maar was al langer met ECR in gesprek over een nieuwe deal.

Lees ook: Indycar – Van Kalmthout: ‘Belangrijk dat ik heb laten zien dat dit jaar geen herhaling wordt’

‘Hoofdrol voor Rinus’

Dat het is gelukt Van Kalmthout te overtuigen het team trouw te blijven, doet teambaas Ed Carpenter goed. “Het is altijd ons doel geweest als team een stap hogerop te zetten en daarbij voorzie ik een hoofdrol voor Rinus.” Carpenter is Bitnile, dit jaar sponsor van Van Kalmthouts auto, daarbij dankbaar.

Van Kalmthout en ECR hebben in hun eerste 42 races samen één overwinning geboekt, drie verdere podiumplekken gepakt en twee polepositions geclaimd. Daarnaast is ‘VeeKay’, zoals zijn bijnaam luidt in Amerika, de afgelopen jaren steevast een uitblinker geweest tijdens de prestigieuze Indy 500.

ECR mikt voor de toekomst op meer poles, zeges en podiumplekken, en wil meedoen om de titels. Met ‘VeeKay’ in de gelederen, moet dat kunnen, denkt Carpenter. “We staan in de startblokken om succes na te jagen”, kent de Amerikaan geen twijfel.