De FIA heeft Kamui Kobayashi niet bestraft voor de startcrash. De Japanner had een technisch mankement aan zijn Caterham, wat de botsing met Felipe Massa veroorzaakte.

Kobayashi leek voor het aanremmen van de eerste bocht een stuk later van het gas te gaan dan de rest van het veld. Nu blijkt dat het niet om een inschattingsfout van de Caterham-coureur gaat. “We hebben zijn kant van het verhaal gehoord, net als de verklaring van de technische afdeling van Caterham”, aldus de stewards van de FIA.

“Ook hebben we de data bestudeerd. Op grond hiervan oordelen we dat het ongeluk was veroorzaakt door een serieus technisch mankement waar de rijder geen enkele invloed op had. We hebben Caterham opgedragen nauw met de FIA samen te werken om de oorzaak van het technische falen te achterhalen.”

Kobayashi
Kobayashi had dus niet de sprankelende comeback waarop hij had gehoopt. “Dit is niet hoe ik deze race wilde eindigen. Ik had een goede start, maar de auto wilde gewoon niet afremmen. Ik was een passagier.”

“Het is goed dat we alles hebben kunnen ophelderen bij de FIA – en we gaan nu werken aan een oplossing voor dit probleem – maar het was al met al een zwaar weekend voor ons. Het enige positieve is dat we ondanks al onze issues wel vrij competitief waren en we veel informatie hebben verzameld om ons verder te helpen.”

Ericsson
Marcus Ericsson, de andere Caterham-coureur, maakte in Australië zijn Formule 1-debuut. Na 27 van de 57 ronden op Albert Park zat zijn eerste race er echter op vanwege een motorprobleem. “Het is jammer dat ik mijn debuutrace niet heb kunnen uitrijden, maar ik ben trots op hoeveel strijd we vandaag hebben kunnen leveren.”

“Dit was geen makkelijk weekend – het was zelfs het zwaarste uit mijn loopbaan als coureur – maar totdat de auto stuk ging konden we aardig mee komen en ik denk dat we de Marussia van Max Chilton ook wel waren voorgebleven als ik het einde had gehaald.”

“Ondanks onze problemen was er dus ook genoeg om vertrouwen uit te putten en ik verlaat Australië dus met een positief gevoel. De tweede race van het jaar kan wat mij betreft niet snel genoeg komen!”