Robert Kubica staat nog niet op Renaults kandidatenlijstje voor 2018. Dat verklaart Renault-teambaas Cyril Abiteboul. “We moeten voorzichtig zijn met zijn situatie.”

“Dit is een sport vol geruchten en speculatie”, weet Abiteboul. Hij wil daar zeker wat betreft Kubica – die twee weken geleden voor het eerst sinds 2011 weer een Formule 1-auto testte, nadat hij begin dat jaar ernstig letsel opliep bij een rallycrash – voorzichtig mee zijn, zo vertelt Abiteboul Autosport.

Kubica had eerder deze maand een productieve test met Renault.

“We hebben het over iemand waar we allemaal dol op zijn, met een geweldige reputatie, maar ook iemand die enorm heeft geleden en op persoonlijk vlak in een enorm moeilijke situatie heeft gezeten. Daarom denk ik dat we bedachtzaam moeten zijn”, zegt Abiteboul over Kubica.

“Ja, we hebben die test gedaan, maar we willen nu niet gelijk allemaal verwachtingen creëren. Ook bij Robert zelf niet”, vervolgt de Renault-topman, die aangeeft dat de Pool momenteel niet in Renaults toekomstoverwegingen voorkomt. “Op het moment staat hij niet op het lijstje.”

“Er zijn nog veel dingen die hij nog moet bereiken alvorens hij op ons verlanglijstje kan komen te staan”, zegt Abiteboul over Renaults kandidatenlijst voor 2018, al erkent hij dat het niet uitgesloten is dat Kubica later in het jaar alsnog een optie kan blijken te zijn.

Kubica reed bij zijn test 115 rondjes op het Circuit Ricardo Tormo in Valencia.

“Op een gegeven moment moeten we het namelijk over onze rijdersbezetting hebben en onze opties overwegen. Als Robert op dat moment een optie blijkt, zullen we ook naar hem kijken”, zegt Abiteboul, die daar geen tijdlijn bij noemt.

Renault heeft Nico Hülkenberg ‘voor de lange termijn’ onder contract, benadrukt Abiteboul, terwijl Jolyon Palmers deal voor ‘heel 2017 is’, zo specificeert hij, vermoedelijk verwijzend naar geruchten dat Palmer op de schopstoel zit bij Renault.