*

Kubica werkt uitgebreide test af op Paul Ricard

Daan de Geus

Daan de Geus

1 jaar geleden

Kubica werkt uitgebreide test af op Paul Ricard
Renault Sport

Robert Kubica heeft woensdag wederom een uitgebreide test afgewerkt met het team van Renault, ditmaal op het Circuit Paul Ricard.

Kubica legde negentig ronden af op het Franse circuit. Een woordvoerder van Renault laat daarop in een korte reactie aan de BBC weten dat alles goed is gegaan.

De test volgt na een eerdere test, begin juni, op het Spaanse Circuit Ricardo Tormo. Tijdens die test bestuurde Kubica voor het eerst sinds 2011 weer een Formule 1-auto, nadat hij begin dat jaar zwaargewond was geraakt bij een rally-ongeluk.

Kubica in de in Renault-kleuren gespoten Lotus E20 uit 2012.

De test in Spanje had oorspronkelijk een vrijblijvend karakter, maar ging zo goed dat er werd besloten nog een test te houden voor Kubica, die de afgelopen jaren hard aan zijn herstel heeft gewerkt.

De test van woensdag was vervolgens een uitgebreide evaluatie om te zien waartoe Kubica, die sinds 2013 wel weer rally’s heeft gereden en in GT’s heeft geracet, werkelijk in staat is in een Formule 1-auto. Net als in Spanje zat Kubica achter het stuur van een Lotus/Renault E20 uit 2012.

Na afloop van de test vertelde Kubica aan het Franse L’Équipe dat een comeback in fysiek opzicht geen probleem zou moeten zijn.

Test met 2017-auto?
Sinds de Poolse coureur zijn eerste test deed, zingen er al geruchten rond dat hij wel eens voor Renault in actie kan komen in de tussentijdse test op de Hungaroring, na de Grand Prix van Hongarije.

De Formule 1 test daar dan twee dagen en conform het reglement moet Renault op één van die dagen een rookie – een coureur met twee of minder Grands Prix achter zijn naam – inzetten, maar op de andere dag zou Kubica, goed voor 76 starts, in theorie kunnen rijden.

Of dat ook gebeurt, wil Renault nog niet zeggen. Net zoals het niets wil loslaten over een mogelijk racezitje voor Kubica, waar ook al volop over wordt gespeculeerd. Teambaas Cyril Abiteboul verklaarde uitsluitend niet op de zaken vooruit te willen lopen, vanwege Kubica’s situatie.