In een relatief rustige race was het incident tussen de McLarens van Lando Norris en Carlos Sainz en de Toro Rosso van Daniil Kvyat het enige spraakmakende incident. Kvyat werd voor de situatie bestraft, terwijl de McLarens schade opliepen. Na afloop van de race hebben de betrokkenen er zo hun eigen kijk op.

Lees ook: Lewis Hamilton wint in China de duizendste Grand Prix in F1-historie

Vlak voor het bewuste incident zitten de mannen al dicht bij elkaar. © Motorsport images.

Als eerste de man in het beklaagdenbankje: Daniil Kvyat. De Rus werd door de wedstrijdleiding als schuldige aangewezen voor het incident en moest dat bekopen met een drive-through penalty. Volledig onterecht, aldus de man in kwestie zelf. “Het was een typische eerste ronde sandwich. Ik snap werkelijk niet waarom ik ben bestraft, met zo’n harde straf”, foetert hij tegen de camera’s van Ziggo Sport. “We moeten met de stewards gaan praten, achter gesloten deuren”, gaat hij verder. Op de vraag of hij nu wat uit te praten heeft met zijn collega’s, reageert hij afwijzend. “Waarom zou ik het met ze uitpraten, ik heb alles gezien. Het maakt mij niet uit wat ze zeggen, ik heb mijn eigen mening en is alles dat er toe doet.”

Aan de andere kant staat Carlos Sainz, die het totaal niet eens is met Kvyat. “Het is de eerste ronde, alles kan gebeuren. Maar waarom zou je er zo vol voor gaan, er zijn nog 55 rondjes te gaan”, zegt hij tegen Sky Sport, om daarna nog een sneer aan Kvyat uit te delen. “Kijk naar zijn teamgenoot, die vanuit de pits naar de tiende plek rijdt”, doelt hij op Alexander Albon. “Het is een lange race, je hoeft dit niet te doen in de eerste ronde. Je moet geduldig zijn.”

Tussen beide vuren in stond Lando Norris, die in tegenstelling tot de kemphanen vrij kalm reageert tegenover Sky Sport. “Ik heb het achteraf pas bekeken, nadat ik gestopt was. Zij raakten elkaar eerst en daarna mij, maar het leek mij een race-incident. Het is jammer, want de potentie was er.”

Vrolijke gezichten bij Norris en Sainz voor de race, in tegenstelling tot na afloop. © Motorsport images.