Daniil Kvyat zou naar verluidt wel eens een zeer verrassende comeback kunnen maken bij het team van Toro Rosso, nadat hij vorig najaar nog uit de Red Bull-familie werd gezet.

Kvyat verdween daarna ook echt grotendeels uit beeld: hij nam een rol aan als simulatorcoureur van Ferrari en werkt vrijwel uitsluitend in de achtergrond. Dit jaar was hij slechts bij twee races, in Canada en Frankrijk om standby te staan als reserve. Voor de rest brengt hij zijn tijd, en de meeste Grand Prix-weekends, door op de fabriek in Maranello om de Scuderia’s raceteam rugdekking te geven.

Het was dan ook grotendeels stil rondom Kvyat, maar nu is er ineens dat zo verrassende gerucht: Toro Rosso zou hem als optie zien voor 2019 nu Pierre Gasly volgend jaar naar Red Bull gaat, terwijl de Formule 1-loopbaan van Brendon Hartley aan een zijden draadje hangt – en de zoektocht naar vervangers moeizaam verloopt.

Marko en Kvyat in 2015, toen de Rus voor Red Bull reed.

Dan Ticktum, het enige Red Bull-talent dat er mogelijk klaar voor is, krijgt waarschijnlijk geen superlicentie. Dus moet er verder gekeken worden. Red Bull-bazen Christian Horner en Helmut Marko hebben volgens Autosport nu met Ferrari-teambaas Maurizio Arrivabene gesproken over het terughalen van Kvyat – al zou Red Bull ook interesse hebben in de andere Ferrari-reserve Antonio Giovinazzi.

Kvyat, die nog altijd pas 24 is, heeft een flink verleden met Red Bull. In 2014 debuteerde de Rus voor Toro Rosso en hij maakte voor 2015 promotie naar het grote topteam Red Bull Racing. Na iets meer dan een jaar, in mei van 2016, werd hij echter teruggezet naar Toro Rosso. Omdat zijn prestaties tegenvielen, maar toch ook vooral om plaats te maken voor Max Verstappen.

Kvyats Formule 1-loopbaan leek voorbij. Krijgt hij nu (weer bij Toro Rosso) een herkansing?

Er volgde een herkansing bij Toro Rosso, maar Kvyat legde het flink af tegen teamgenoot Carlos Sainz en grossierde in crashes en incidenten. Een crash in Singapore in 2017, waar hij op koers lag voor een broodnodige puntenfinish, leek de druppel: Kvyat werd aan de kant gezet, al maakte hij toen Toro Rosso Sainz verloor aan Renault en zonder geschikte vervangers zat een eenmalige comeback in Austin.

In Amerika scoorde Kvyat een punt, maar het was te laat om zijn punt ook nog te maken. Talentscout Marko had het vertrouwen in hem verloren en hij werd definitief gedumpt. Het leek zelfs Marko echter niet lekker te zitten: Kvyat had meer talent dan Gasly en Hartley, liet hij optekenen door Motorsport-Total: “Maar er is mentaal iets met hem gebeurd.”

‘Goh, wat zou dat toch zijn?’, was de schampere reactie in de paddock, verwijzend naar Kvyats degradatie van het topteam naar Toro Rosso en de bikkelharde ‘pompen of verzuipen’-reputatie van Red Bulls talentenprogramma. Het roept de vraag op: als Red Bull bij hem aanklopt, zou Kvyat dan zelfs wel willen? In Canada vertelde hij FORMULE 1 nog dat hij zich ‘nooit beter heeft gevoeld dan nu’.