Daniil Kvyat heeft dankzij vier puntenfinishes zes punten gescoord uit elf races en teamgenoot Jean-Eric Vergne vijf keer verslagen in de kwalificatie. Indrukwekkende cijfers voor een twintigjarige rookie, maar volgens de jonge Rus is ‘de klik er nog niet echt’.

“Ik ben nog steeds niet op het punt dat ik honderd procent vertrouwen in de auto heb”, vertelt Kvyat aan Autosport. “Ik slaag er daardoor in de limiet aardig dicht te benaderen, maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld afgelopen jaar in de GP3, mis ik net dat laatste beetje gevoel, waardoor de auto niet helemaal bij mijn rijstijl aansluit en ik zelf ook niet alles kan geven”, erkent de eerlijke jongeling.

“Ik heb dan ook het gevoel dat de echte klik er nog niet is. Het gaat niet slecht, maar ik heb mijn absolute top nog niet bereikt in deze Toro Rosso. Toen ik nog in de opstapklassen reed, voelde ik de auto’s die ik bestuurde beter aan dan nu het geval is met deze bolide.”

“Ik verwacht echter dat het nog wel komt”, vervolgt Kvyat. “Het team en ik werken er namelijk aan en ik denk dat er niet veel meer nodig is voordat de klik er is. Misschien komt dit zelfs al wel in de tweede helft van dit jaar. Ik hoop van wel, want dan kan ik ongetwijfeld een betere tweede seizoenshelft hebben”, aldus de coureur die in het WK vijf punten achter teamgenoot Vergne staat.

Ondanks zijn zelfkritiek heeft Kvyat al wel indruk gemaakt op zijn bazen bij Red Bull. Toro Rosso-teambaas Franz Tost heeft zich herhaaldelijk lovend over de jonge Rus uitgelaten en Red Bull-teambaas Christian Horner noemde Kvyat onlangs zelfs ‘sensationeel’.