Tiende en twaalfde: dat zijn de startplekken waar Ferrari-coureurs Charles Leclerc en Carlos Sainz het – in die volgorde – zondag mee moeten doen. De Scuderia kon geen woordje meespreken op het natte Spa-Francorchamps.

Eigenlijk kwalificeerden Leclerc en Sainz zich als elfde en dertiende, maar door de gridstraf van Valtteri Bottas schuiven ze allebei een plekje op. Die straf is pas na de kwalificatie toegepast, dus het betekende dat het er in de kwalificatie na Q2 op zat voor de Ferrari-rijders.

Lees ook: Verstappen houdt Russell van pole af, zware crash Norris

Voor de camera van Ziggo Sport, beaamt Leclerc dat het niet zijn beste kwalificatie was. “We waren in Q2 helaas niet op het juiste moment op de baan. Ik snap wel waarom we dat deden. Op de buienradar was te zien dat er voor het einde van Q2 nog regen zou komen. Daarom gingen we al vroeg in de sessie naar buiten op intermediates.”

“De regen kwam vervolgens echter niet meer in Q2.” Zo was Ferrari gezien, al ziet Leclerc nog kansen voor zondag. “Natuurlijk zijn er nog kansen. Er wacht ons nog een hele race. Al wordt het wel tricky. Zoals het hele weekend al tricky is, vanwege het weer. Regen, droog, zon: het weer doet hier elk kwartier weer iets anders.”

Lees ook: Verstappen opgelucht na pole: ‘Spa is prachtig, maar een uitdaging in de regen’

Teamgenoot Sainz twijfelt of hij nou op regen of zon moet hopen voor zondag. “Vrijdag, toen het droog was, leek wel dat de top tien halen hier dan niet makkelijk voor ons is.” Daar tegenover staat echter het slechte optreden in de natte kwalificatie. “Als het droog blijft, wordt het echter sowieso lastig voor ons. Dus doe dan toch maar regen.”

De Grand Prix van Nederland vindt plaats van 3 tot en met 5 september in Zandvoort. Bereid je optimaal voor op de terugkeer van de Formule 1 naar de duinen met de Dutch GP Box van FORMULE 1 Magazine.