De Fin Heikki Kovalainen wordt bij Lotus tijdens de laatste twee races van 2013 de vervanger van zijn landgenoot Kimi Räikkönen. Dat bericht zowel het Finse MTV3 als het Duitse Motorsport-Total.

Volgens MTV3 en Motorsport-Total is alles zo goed als geregeld en zal de 32-jarige Kovalainen in de Verenigde Staten en Brazilië voor Lotus aan de start verschijnen. Lotus was naarstig op zoek naar een ervaren kracht voor de twee laatste races, nadat Räikkönen zich afmeldde om aan zijn rug geopereerd te worden.

Kovalainen heeft 109 Grands Prix achter zijn naam staan en heeft – in tegenstelling tot Lotus-testrijder Davide Valsecchi, die dus gepasseerd lijkt – een schat aan ervaring. Kovalainen reed zijn 109 races van 2007 tot en met 2012 voor achtereenvolgens Renault, McLaren en Caterham en is daarin tot 105 punten en één overwinning gekomen.

Transfervrij?
Of Kovalainen zomaar bij Lotus kan instappen, is overigens nog maar de vraag. Hoewel hij dit jaar geen racezitje heeft, is hij namelijk wel als test- en reserverijder aan het team van Caterham verbonden.

Voordat hij daadwerkelijk in Amerika en Brazilië in actie kan komen voor Lotus, moet hij volgens Motorsport-Total dus nog wel worden vrijgegeven door Caterham. MTV3 rept daar echter met geen woord over.

Enigszins verrassend zou een ‘overstap’ van Kovalainen van Caterham naar Lotus wel zijn, aangezien deze twee teams door hun gesteggel over het gebruik van de Lotus-naam in 2010 en 2011 niet op goede voet met elkaar staan. Of een overstap nadelig zou uitpakken voor Kovalainens kansen om in 2014 weer voor Caterham te racen – iets wat hij openlijk beoogt – wordt dus een interessante vraag.

Tweede keus
Kovalainen is niet de eerste keus voor Lotus, dat eigenlijk Sauber-coureur Nico Hülkenberg had willen inzetten. Hülkenberg bedankte echter voor het aanbod omdat hij het seizoen gewoon bij Sauber wil afmaken.

Dat Lotus bij Kovalainen is uitgekomen is gezien zijn ervaring én het feit dat hij dit jaar nog herhaaldelijk voor Caterham heeft getest, niet verwonderlijk. Wat mogelijk ook heeft meegespeeld is dat Kovalainen het team kent. In 2007 – toen de formatie nog als Renault door het leven ging – maakte hij er zijn debuut en sindsdien heeft hij ook nog meermaals met het team gesproken over een mogelijke terugkeer.