“Een donderslag bij heldere hemel.” Zo noemt Pastor Maldonado het verliezen van zijn sponsor PDVSA en als gevolg daarvan kwijtraken van zijn zitje bij Renault.

Dat vertelt Maldonado aan het Italiaanse Autosprint. “Het gebeurde allemaal heel snel, in een tijdsbestek van een paar uur. Ik had ineens geen sponsor meer, waardoor ik ook mijn zitje kwijt was”, verhaalt Maldonado, die erop had gerekend ook na de overname van Lotus door Renault gewoon in 2016 voor dat team aan de start te staan.

Maldonado zegt niet boos te zijn en lijkt niemand iets kwalijk te nemen. “Maar gelukkig ben ik uiteraard niet”, erkent de coureur die compleet werd verrast door de gang van zaken: “Het was een donderslag bij heldere hemel.”

Maldonado’s manager Nicolas Todt liet eerder al optekenen er niet op te rekenen dat de Venezolaan in 2016 nog ergens anders in de Formule 1 onderdak vindt. Maldonado zelf laat zich niet specifiek uit over zijn Formule 1-toekomst, maar wil wel weer racen: “Dat is het enige waar ik nu mee bezig ben.”

Formula One World Championship 2013, Round 13, Singapore Grand Prix, Singapore, Singapore, Friday 20 September 2013 - Pastor Maldonado (VEN) Williams FW35.

Maldonado in actie voor Williams.

Williams & Lotus
Maldonado gaat tegenover Autosprint ook nog uitgebreid in op zijn vijf seizoenen in de Formule 1, maar vat het daarbij zelf ook treffend samen: “Ik ben op de slechtst mogelijke momenten bij Williams en Lotus ingestapt.”

Bij Williams werden volgens Maldonado toen hij er reed fouten door het team gemaakt, al doet dat volgens hem niet af aan de statuur van de formatie waarvoor hij van 2011 tot en met 2013 racete. Toen hij in 2014 naar Lotus overstapte, had Maldonado naar eigen zeggen de pech dat de auto slecht was en Renault-motor ook tegenviel. De bolide voor 2015 was wel goed, maar door geldgebrek werd deze amper doorontwikkeld en waren er veel betrouwbaarheidsproblemen.

Zege
Toch was het niet alleen maar aanmodderen voor Maldonado. Hij wist namelijk wel een race te winnen, in Spanje in 2012. “Op die dag ging alles goed. De auto was snel, de weersomstandigheden waren ons gunstig gezind en ik voelde me top. Mijn overwinning werd als een grote verrassing gezien, maar was dat voor mij niet.”