*

Maldonado respecteert groeiende Verstappen: ‘Hij doet me aan mijzelf denken’

Laurens Stade

Laurens Stade

6 september 2019 10:00

Maldonado respecteert groeiende Verstappen: ‘Hij doet me aan mijzelf denken’

Oud-Formule 1-coureur Pastor Maldonado is onder de indruk van Max Verstappen. De Venezolaan geniet van de rijstijl van de Nederlandse Red Bull-coureur, en snapt niet dat media Verstappen bekritiseerden toen hij nog fouten maakte. Daarnaast verklapt Maldonado dat hij een overstap verwachtte te maken naar Ferrari in 2014.

Maldonado kende een tumultueuze Formule 1-carrière, al was hij maar vijf jaren actief (2011-2015). Hij won in 2012 onverwachts de Spaanse Grand Prix, maar stond vooral bekend om zijn agressieve rijstijl waarbij hij regelmatig crashte. De Venezolaan geniet vandaag de dag vooral van Max Verstappen, omdat zijn rijstijl hem doet denken aan zijn eigen rijstijl.

”Ik moet wel wat zeggen over Verstappen, omdat hij sinds de eerste dag al indruk maakt op iedereen”, zegt Maldonado in een interview met de podcast van Formula1.com, Beyond the Grid. ”Hij is erg snel. Mijn racestijl was anders dan die van andere coureurs, ik was voor niemand bang. Ik denk altijd dat ik de beste ben, je moet wel zo denken. Ik volg Verstappen en ik houd echt van zijn rijstijl, net als zijn racebenaderingen. Hij is erg jong, en hij kreeg veel kritiek van de media. Is hij snel, of niet? Ja. Is hij een van de toekomstige talenten? Ja. Dus waarom bekritiseerden ze hem, en waarom wilden ze iemand aan het begin van zijn carrière zo op zijn plaats zetten?”, vraagt Maldonado zich af.

Lees ook: Honda bevestigt motorwissel en gridstraf voor Verstappen in Monza

Sinds Canada 2018 was Verstappen bezig aan een goede reeks, waarbij hij telkens in de top vijf eindigde. Tot zijn vroege uitvalbeurt in Spa-Francorchamps, waar hij in contact kwam met Kimi Räikkönen. Maldonado vindt het vreemd dat de media nu niet meer zo kritisch zijn op Verstappen, als toen. ”Hij is dezelfde jongen, hij is niet van naam veranderd. Hij is constanter, net als het team. De Formule 1 is nooit makkelijk, maar hij is volwassener aan het worden. Hij leert hoe hij moet overleven in de Formule 1”, aldus de Venezolaan.

Maldonado pakte in 2012 zijn eerste en enige Formule 1-overwinning, tijdens de Spaanse Grand Prix. Foto: Motorsport Images

‘Dacht dat ik voor Ferrari zou gaan rijden’
In zijn actieve jaren stond Maldonado bekend om zijn hoeveelheid crashes, wat hem de bijnaam ‘Crashtor’ Maldonado opleverde. De Venezolaan vergelijkt zichzelf met Verstappen op dat gebied, omdat hij ook regelmatig crashte aan het begin van zijn carrière. ”Iedereen had het over mij. Ik won geen kampioenschappen, maar ze praatten wel allemaal veel meer over mij, dan over de kampioenschapsleider. De negativiteit schaadde wel mijn imago, ik kreeg het moeilijk om sponsors te vinden”, aldus de voormalig Formule 1-coureur.

Lees ook: Door de lens van Peter: Flinke brand in Williams-garage na zege Pastor Maldonado

Maldonado reed tijdens zijn Formule 1-carrière voor Williams en Lotus, maar hij verklapt dat hij had verwacht dat hij in 2014 naar Ferrari zou gaan. De Italiaanse renstal koos echter voor Kimi Räikkönen. ”Ik was de nieuwe jongen in de Formule 1. Het is net als met Verstappen nu, en met Robert Kubica in zijn tijd. Mensen kwamen naar mij toe en praatten graag met mij. Op een gegeven moment kwam ik in de buurt van een deal met Ferrari. Ik verwachtte dat ik voor Ferrari zou rijden dat jaar”, aldus Maldonado.

Wat onduidelijk was, was zijn relatie met zijn sponsor, de staatsoliemaatschappij van Venezuela, PDVSA. ”Het was een groot belangenconflict tussen sponsors. We onderhandelden erover, en mijn sponsors stonden ervoor open om misschien niet zichtbaar op de auto te staan. Ze wilden een oplossing voor mijn carrière”, aldus Maldonado.

 

Lees meer over

Maldonado Verstappen