Als Alfa Romeo al terugkeert in de Formule 1, dan is dat waarschijnlijk niet als partner van het momenteel kwakkelende Sauber. Dat verklaart Sergio Marchionne.

Marchionne, ceo van het Fiat Chrysler Automobiles-concern waar Alfa Romeo onder valt, heeft eerder al aangegeven dat hij het Italiaanse automerk graag terug zou zien in de Formule 1.

Volgens recente geruchten zou een overname van – of alliantie met – het in financieel zwaar weer verkerende Sauber daarbij een optie zijn, maar Marchionne zwakt die suggestie nu af.

Aan Motorsport-Total vertelt Marchionne namelijk dat er ‘andere opties’ dan Sauber zijn voor Alfa, mocht het merk dat in 1985 voor het laatst met een team in de Formule 1 actief was een rentree maken.

www.sutton-images.com Sergio Marchionne (ITA) CEO FIAT at Formula One World Championship, Rd3, Chinese Grand Prix, Race, Shanghai, China, Sunday 17 April 2016.

FCA-ceo en Ferrari-president Sergio Marchionne.

“Alfa Romeo is nauw aan Ferrari verbonden. Het is als een neef waarmee Ferrari een warme band heeft, dus we zouden sowieso eerst binnen de familie kijken, alvorens we onze blik naar buiten richten”, legt Marchionne uit.

Marchionne, die tevens president van Ferrari is, speculeerde eerder al over een rentree van Alfa Romeo als constructeur die – á la Haas – veel assistentie zou krijgen van Ferrari.

In een eerder stadium is naar verluidt ook gedacht over het omdopen van Ferrari-klantenmotoren tot Alfa Romeo’s, maar Marchionne’s voorkeur zou nu naar het plan voor een comeback als constructeur uitgaan.

Sauber
Sauber-teambaas Monisha Kaltenborn liet zich tijdens het weekend in China nog ontvallen dat Alfa Romeo ‘voor elk team een geschikte partner’ zou zijn, maar lijkt dus nergens op te hoeven rekenen wat Alfa betreft.

Marchionne maakte in China immers ook al duidelijk dat hij Sauber alleen als een interessante optie zou zien als ‘iemand anders Saubers schulden voor zijn rekening neemt’, terwijl hij Sauber dus sowieso niet als eerste optie ziet.

Sauber is wel nog altijd met mogelijke investeerders in gesprek, vertelt Kaltenborn aan Motorsport.com. “Maar dat is niet nieuw. Als klein, onafhankelijk team zijn we altijd op zoek naar een sterke partner.”

Geruchten over geldschieters uit het Midden-Oosten zijn echter nergens op gebaseerd, vervolgt Kaltenborn, die sowieso niets wil zeggen over de identiteit van mogelijke investeerders: “Er wordt überhaupt te veel gespeculeerd.”