*

Marko: ‘Geen nieuwe auto, wel een ander concept: Red Bull komt in China en Spanje met updates’

André Venema

André Venema

4 april 2019 10:38

Marko: ‘Geen nieuwe auto, wel een ander concept: Red Bull komt in China en Spanje met updates’
Red Bull

Een wild gerucht in de paddock in Bahrein: Red Bull zou in het geheim een compleet nieuwe auto ontwerpen. Flauwekul, volgens topman Helmut Marko, al wordt er wel met man en macht aan aerodynamische verbeteringen gewerkt. Het eerste pakket moet in China komen, het volgende in Spanje.

“Er komt geen nieuwe auto”, laat Marko daar tegenover FORMULE 1 geen twijfel over bestaan. Wel wordt er aan een ander concept gewerkt – volgens Max Verstappen is vooral de voorvleugel een aandachtspunt. Want, zoals Marko erkent: “We hebben een aerodynamisch probleem. Dat zit ‘m in het chassis.”

Lees ook: Verstappen erkent worsteling met RB15: ‘Er is iets wat nog niet klopt’

Dat oplossen is niet het werk van een weekje, geeft Marko toe. Het eerste pakket aan updates komt volgende week, in China, op de noodzakelijke aerodynamische aanpassingen voor de RB15 is het wachten tot de eerste Europese race,  half mei in Spanje.

Red Bull zoekt de fout ook echt bij zichzelf, aan motorleverancier Honda ligt het niet, vertelt Verstappen. “Honda verricht goed werk. Er gaat niets kapot. Daar kunnen we helemaal niets van zeggen. Wij zitten er zelf qua balans naast.” Kortom: “Het moet beter, we missen pure snelheid.”

Verstappen heeft er echter ‘vertrouwen in dat er vlot gereageerd wordt’ aan de tekentafels in het ontwerpbureau en op de fabriek, waar volgens Marko topontwerper Adrian Newey, diens peloton aan technici en de windtunnel al overuren draaien.

Lees ook: Gasly: ‘Verstappen springt beter om met onvoorspelbare RB15’

Zoals altijd in de Formule 1 is haast geboden, weet Marko: “We moeten zo langzamerhand wel dichter bij Mercedes en Ferrari komen, oplossingen voor ons probleem vinden. Dat is echt noodzakelijk.” Dat laatste heeft ook Verstappen duidelijk gemaakt. Het moet, zo waarschuwt hij, niet te lang gaan duren. De Nederlander wil winnen, niets anders. Geen zorgen, zegt Marko. “Het komt goed dit jaar. Absoluut.”

In FORMULE 1 nr. 4 van 2019 lees je een uitgebreide reportage over Max Verstappens weekend in Bahrein en komen de Nederlander en Helmut Marko open en eerlijk aan het woord over de situatie bij Red Bull. FORMULE 1 nr. 4 is nu in de winkel te koop of hier te bestellen.