*

Marko: ‘Mercedes blijft naar Verstappen hengelen, maar ik maak me niet druk’

Daan de Geus

Daan de Geus

6 april 2019 08:30

Marko: ‘Mercedes blijft naar Verstappen hengelen, maar ik maak me niet druk’
Motorsport Images

Max Verstappen en zijn vader Jos krijgen volgens Red Bull-kopstuk Helmut Marko nog altijd geregeld telefoontjes van Mercedes-teambaas Toto Wolff, maar Marko is niet bang dat Verstappen per 2020 van team wisselt: “De performance-clausule in Max’ contract is heel duidelijk.”

Dat zegt Marko tegen het Duitse Auto Bild, waaraan hij vertelt dat Wolff ‘Max en Jos maar blijft bellen’. “Dat gaat nu al maanden zo door”, merkt Marko op. Maar, zo bezweert hij: “Ik ben ontspannen, maak me er niet druk om. De performance-clausule in Max’ contract is duidelijk en daarnaast voelt hij zich goed bij ons team.”

Marko lijkt hiermee dus te bevestigen dat Verstappen inderdaad een ontsnappingsclausule heeft staat in zijn tot en met eind 2020 doorlopende Red Bull-contract, dat hij in oktober van 2017 verlengde.

Lees ook: Achtergrond – Een papierhandel en puzzel: Het hoe (en waarom) van Verstappens nieuwe Red Bull-deal

Performance-clausule heel normaal
Dat er zo’n voorwaarde instaat, is niet ongewoon: ondanks een doorlopende deal kon Sebastian Vettel Red Bull na 2014 bijvoorbeeld voor Ferrari inruilen dankzij een dergelijke ontsnappingsclausule. Naar verluidt kon Vettel vertrekken als hij rond de herfst niet minstens derde in het WK stond. Vettel, die dat jaar nooit hoger dan vierde stond, maakte toen bij de Grand Prix van Japan bekend na het seizoen te vertrekken.

Wat de voorwaarde voor een mogelijk vervroegd vertrek van Verstappen is, maakt Marko uiteraard niet openbaar. Wat hij nog wel kwijt wil? “Dat ik er niet aan twijfel dat Max graag bij het team blijft, zolang we hem materiaal geven waarmee hij om het kampioenschap kan vechten.”

Lees ook: Verstappen-manager Vermeulen: ‘Wij hoeven Red Bull niet onder druk te zetten, ze doen alles om kampioen te worden’

Mercedes-zitje vrij voor 2020
Van Mercedes-teambaas Wolff is bekend dat hij een bewonderaar van Verstappen is en dat het team over haar opties nadenkt, is niet vreemd: vijfvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton ligt tot en met 2020 vast, maar het contract van Valtteri Bottas loopt na dit seizoen af.

Mercedes heeft overigens wel een optie op Bottas die het kan lichten om hem nog een jaar bij het team te houden. Dat moet dan wel voor een van tevoren bepaalde datum gebeuren. De Fin is met oog op contractverlenging voortvarend aan 2019 begonnen: hij heeft één van de eerste twee races gewonnen en gaat aan kop in het WK.