De eerste helft van het seizoen is geweldig geweest, echt mooi om naar te kijken en spannend. Er is veel gebeurd maar wat ik er zo ongelooflijk aan vind, is dat Max Verstappen zo’n enorme voorsprong heeft opgebouwd.

Als je naar alle races op zichzelf kijkt, zou je een veel spannender strijd verwachten om de titel. De nieuwe regels werken goed, coureurs kunnen elkaar veel langer volgen en agressiever zijn in de race. Dat is een goed teken. We hebben al mooie gevechten gezien van Ferrari met Red Bull. Ferrari is net zo sterk, zo niet sterker. Maar Red Bull heeft een straatlengte voorsprong. Beslist is het nog niet, er zijn nog altijd aardig wat races te gaan. Maar als de trend zich doorzet, als Verstappen op dit niveau blijft rijden en Red Bull ook blijft doorontwikkelen wordt het heel moeilijk ze af te stoppen.

Lees ook: ‘Leclerc en Ferrari laten zien hoe je een kampioenschap niet wint’

En Max is een machine, echt niet normaal. Hij was niet eens moe gisteren, volgens mij hoeft hij niet eens op vakantie! Hij rijdt zo verschrikkelijk sterk dit jaar, het team maakt ook geen fouten. En als er een keer iets misgaat, zorgen hij en Red Bull altijd voor optimale omstandigheden het alsnog recht te trekken. Gisteren had hij de schade kunnen beperken, hij had niet hoeven winnen maar hij doet het wel. Zo gaan ze de race in, leggen zichzelf geen druk op maar spelen het vervolgens uitstekend.

Het lijkt er overigens op dat de auto steeds meer Verstappen zijn kant op valt. Sergio Pérez is zijn mojo een beetje kwijt sinds Monaco, echt vreemd. Hij heeft het lastig sinds de auto is voorzien van aanpassingen, alsof ze beter werken met Verstappens rijstijl. Daarvoor was het andersom namelijk, dat is toch apart. Dat kan zijn omdat Verstappen daar meer bij wordt betrokken, al is het ook niet zo dat men zegt: Nu gaan we updates ontwikkelen die Verstappen beter laten rijden en Pérez niet.  

Iets anders waar ik gisteren van stond te kijken, waren de beslissingen die genomen werden. De Formule 1 is de koningsklasse, alles is van topniveau. Niet alleen de coureurs, ook de monteurs, engineers en de strategisten. Hoe kunnen meerdere teams, niet alleen Ferrari, de beslissing nemen om voor de harde band te gaan? Ook nadat Alpine had aangetoond dat het een waardeloze band was. Kijken zij niet naar de wedstrijd, of zo? Daar gaat iets gruwelijk mis. Het is niet te bevatten dat zoiets gebeurt in een sport waar alleen de besten van de besten werken.

Lees ook: ‘Leclerc heeft Verstappen met gelijke middelen verslagen, dat moet vertrouwen geven’

Het was een prachtig weekend in Boedapest. Ondanks de  warmte was de opkomst geweldig, zoveel mensen heb ik nog nooit bij de GP van Hongarije gezien. Velen in de paddock, van coureurs tot personeel tot de volgers, zijn echt aan vakantie toe en dan zullen we zien hoe iedereen terug komt. Russell heeft mijn verwachtingen overtroffen. Ik wist dat hij snel was maar hij staat boven Lewis Hamilton en heeft Mercedes de eerste pole van het jaar bezorgd. Maar je ziet Hamilton nu ook reageren en ik denk dat Mercedes zomaar eens tweede bij de constructeurs kan worden. We zullen zien, voor nu een fijne vakantie!