Nikita Mazepin verzamelde in zijn laatste Formule 2-seizoen 11 strafpunten op zijn superlicentie, één extra strafpunt en de Rus zou een race geschorst zijn. In aanloop naar zijn debuutseizoen in de Formule 1 maakt de jonge Rus zich geen zorgen over zijn rijstijl en zegt hij de regels erg goed te kennen. “Ik begrijp ze nu van voor naar achter.”

In 2019 kreeg Nikita Mazepin vier strafpunten en een gridstraf van 15 plaatsen nadat hij verantwoordelijk werd gehouden voor een zware crash bij de start van een race in Sotsji en ook in 2020 werd de jonge Rus vaak bestraft voor zijn rijgedrag. Aan het eind van het seizoen had hij maar liefst 11 strafpunten op zijn superlicentie verzameld, slechts één strafpunt verwijderd van een automatische schorsing van één race.

Lees ook: Afrekenen met zijn reputatie zal grootste strijd in 2021 zijn voor Nikita Mazepin

Gelukkig voor hem worden F2-superlicentiepunten niet overgedragen naar de F1 en dus begint hij het jaar op nul. Bang dat de stewards hem zullen zoeken, heeft de Haas-coureur niet. “De Formule 1 vraagt een andere benadering van gevechten, ik weet zeker dat dit niet zal gebeuren”, vertelt Mazepin, die aangeeft de reglementen van de Formule 1 uitgebreid te hebben bestudeerd. “Ik begrijp ze nu van voor naar achter.”

De rookie van Haas zal zich echter niet inhouden op de baan. “Om de Senna-quote nog maar eens aan te halen: als er een gat is en je duikt er niet meer in, ben je geen coureur meer… Je moet de kans grijpen als deze zich voordoet. Als jij het niet doet, doet iemand anders het. Soms ga je als coureur te ver en dan moet je beslissing van de stewards respecteren, zo heeft iedereen zijn rol in de Formule 1.”

Bovendien denkt de 22-jarige Rus dat het racen in de F1 wel eens anders kan zijn dan in de F2, waar hij voor regelmatig voor de overwinning streed. “Dat zorgt ook voor een andere rijstijl. Als je strijd voor overwinningen of de titel, rij je anders dan wanneer je in de achterhoede rijdt”, aldus Mazepin.

Lees ook: Mazepin kijkt uit naar debuut: ‘Wordt geen gemakkelijk jaar, maar dat is het nooit in de F1’

In de Preview Special van FORMULE 1 is een uitgebreid portret te lezen over F1’s meest gehate man. In het dubbeldikke nummer kijken Rob Kamphues en Renger van der Zande samen per team vooruit op 2021. Verder een verhaal over het ontstaan van liveries en een interview met McLaren-mastermind James Key. De Preview Special is hier te bestellen en wordt gratis thuisbezorgd.