Zo ver van huis wil een mens nog wel eens last van heimwee krijgen. Om de stemming er twee weken lang in te houden, wisselen fotograaf Peter van Egmond en ondergetekende geregeld stampers uit de Nederlandse pophistorie uit.Geen van ons is speciaal geïnteresseerd in Nederlandstalige muziek, maar toch doen de klanken van Johnny en Rijk (Wij zijn twee eenzame cowboys) Andre van Duin (Ik heb hele grote bloemkolen), De spelbrekers (kleine kokette Katinka), of, later op de avond, de Raggende Manne (zal ik jou eens effe lekker in je bek schijten) of het Hanskaduo (Wij willen sex met die kale) ons de afstand die ons scheidt van familie en geliefden even vergeten.

Een smsje uit Nederland waarin staat dat het regent en hagelt helpt trouwens ook heel goed.

Deze week liep de Nederlandse pers in diepe overpeinzing door de straten van Melbourne. Een belangrijk vraagstuk hield ons bezig. Van wie is toch het nummer “Het spel kaarten” dat in 1965 wekenlang in de top-tien stond? Deze onwaarschijnlijke hit, die niet gezongen, maar à parlando gedeclameerd werd, in het geheel niet rijmde en een stichtelijke tekst ter lof aan De Here als onderwerp had? Pas na urenlang pijnigen van onze hersens kwam het antwoord: Gerard de Vries, beter bekend onder zijn artiestennaam Cowboy Gerard. Meteen sloeg de heimwee toe, die overigens even snel weer verdween toen de serveerster op het terras onze maaltijd kwam serveren.

Er diende zich als snel een nieuwe kwestie aan. ,,Wij zijn de jongens van de bouw”, een bescheiden hit uit, ik meen, 1990. Van wie was die ook alweer? Niemand wist het, de Duitse collega met wie ik in gesprek was, had uiteraard helemaal geen idee. We spraken over Timo Glock, volgens mijn collega een onderschat coureur en een aimabel mens. ,,Ik vertelde hem dat ik mijn huis wilde verbouwen”, meldde de Duitse collega. ,,Timo pakte meteen een papiertje, vroeg hoe groot mijn gevel was, krabbelde wat cijfers neer en rekende uit hoeveel steigermateriaal ik nodig zou hebben en wat me dat zou gaan kosten. Hij werkte tot voor kort bij zijn vader in de bouw, weet je wel.

,,Der Timo, er war gerüstbauer, steigerbouwer.”

De Jongens van de bouw. Steigerbouwer. Bertus Staigerpaip! Zo heette die groep!

Zouden ze weten dat Timo Glock hun collega is?