Wie denkt dat een leven zonder sociale netwerken anno 2011 ondenkbaar is, zou eens bezoek aan China moeten brengen.

Het legioen der testrijders loopt er in China nog meer verloren bij dan anders. De voornaamste functie van deze almaar groeiende groep quasi-werklozen is normaliter het bestoken van twitter en facebook, maar deze websites zijn in China niet toegankelijk. De overheid ziet in de sociale netwerken een potentiële bron van burgelijke ongehoorzaamheid en zit daar, gezien de gebeurtenissen in de Arabische wereld, waarschijnlijk niet ver naast.

En dus loopt Karun Chandhok, de meeste fervente twitteraar van de paddock, zich stierlijk te vervelen. Kunnen journalisten elkaar niet langer lollige filmpjes op youtube laten zien en word ik midden in de nacht wakker gebeld door een vriend die niet weet dat ik in China ben. “Had dat dan even op je facebook gezet!”

Tja, te laat aan gedacht….

Google werkt gelukkig wel, al heeft de Chinese overheid wel beperkingen gesteld aan de mogelijkheden ervan. Een collega vertelde dat zijn internetverbinding plots was verbroken. Zelf had hij wel een idee waarom. Hij had gehoord dat een restaurant in de buurt Tibetaanse wijn serveerde en had dat even op internet opgezocht…