Oude roem vergaat snel, zo blijkt in Maleisië als Michael Schumacher in de kwalificatie ‘slechts’ achtste wordt.

De Duitse pers verkneukelt zich aan de in hun ogen tegenvallende prestaties van Schumacher tot nu toe. Tijdens de kwalificatie stijgt hoongelach op als de zevenvoudig wereldkampioen zijn tijd niet weet te verbeteren.

“Schumi is de snelste wereldkampioen van het veld”, roept een van hen via de telefoon live in de uitzending van een Duits radioprogramma. “Schumi heeft beide McLarens en beide Ferrari’s verslagen, geweldig!” De ironi druipt er vanaf, want Button, Hamilton, Massa en Alonso zijn er in de eerste kwalificatiesessie immers al uitgevlogen. Niet zo moeilijk om dan de beste te zijn.

“Schumi heeft weer de Spaanse geweldenaar Alguersuari verslagen”, doet een ander er nog een schepje bovenop, verwijzend naar het gevecht dat de twee in Melbourne uitvochten om de tiende plek. Het leverde Alguersuari veel bezoek van Duitse journalisten op, die bij gebrek aan spreektijd met Schumacher zelf dan maar bij de Toro Rosso-coureur gingen informeren of de veteraan er nog wat van bakt achter het stuur.

Na afloop van de kwalificatie vloog het gezelschap de perskamer uit, op zoek naar quotes van hun landgenoten. “ Geen idee bij wie ik moet beginnen”, zei mijn Duitse collega. “Vier Duitse coureurs in de topvijf. Jammer dat Glock het net niet gered heeft.”