Als er iemand is die het hier in Monaco uitstekend naar zijn zin heeft, is het wel Vijay Mallya. De baas van Force India maakt zijn Monaco-debuut als teameigenaar en draagt die rol met verve.Er is voor een miljardair als Mallya dan ook amper een betere plek denkbaardan het poenerige prinsdom aan de Middellandse zee. Want zeg nou eerlijk: als je 42 huizen, meer dan 260 auto’s, en drie jachten, waarvan de grootste 125 meter lang is, in je bezit hebt, nou ja, dan hoor je gewoon thuis in Monaco.

Gisteren stond Mallya voor zijn motorhome een sigaartje te roken. Roken is weliswaar verboden in de paddock, maar voor Mallya gelden andere regels. En trouwens, wat zou de lokale gendarmerie er aan kunnen doen? Hem een boete geven? De Indian Empress, Mallya’s middelgrote jacht (95 meter) lag even verderop in de haven te schitteren in de zon.

Met een weids armgebaar maakte Mallya duidelijk dat we van harte welkom waren bij zijn team. De zelfbenoemde “King of Good times” zat als een onaantastbare koning op zijn troon. Een rits Kingfisher-meisjes zwermde als een harem om hem heen. Good Times waren het, nou en of.

Michiel Mol, Mallya’s voorganger van toen Force India nog Spyker heette, zat in een vriendenclubje dat zichzelf in volle ernst de ‘Serious Fun Club’ noemde. Het stond ook op zijn visitekaartje. Maar voor Michiel was de fun er vorig jaar snel af. Wat wil je ook: als de voorzitter van de Serious Fun Club het moet opnemen tegen de King of Good Times, dan weet je wel wie er wint.

Volgens mij zit er een patroon in de volgorde van eigenaars van dit team. Alex Shnaider, de man die Jordan omdoopte in Midland, was een schuchtere man die in zijn korte tijds als Formule 1-teambaas maar een ding uitstraalde, namelijk: Wat Doe Ik Hier? Zelden iemand gezien die zich zo slecht op zijn gemak voelde in de Formule 1. D’r kon geen lachje af, laat staan Serious Fun. Van Good Times had Shnaider al helemaal nooit gehoord.

Maar goed, toen kwam dus Mol, van de serieuze pretvereniging. Het lachen verging hem snel, en hij werd afgelost door de overtreffende trap: de King of Good Times Vijay Mallya. Het is dus wachten op de volgende plezierkoning, met een nog groteskere bijnaam: The Emperor of Entertainment, of zoiets. The Paddock Partyking, ook goed. Iemand waar 24 uur per dag confetti omheen dwarrelt. Die in een geluidsgolf van hysterisch klaroengeschal door de paddock schrijdt.

Uiteindelijk kan deze wedloop in lolmakerij maar op een ding uitdraaien. Pipo de Clown die de hele tent overneemt. Woonwagen de paddock in, Mamaloe die broodjes smeert voor de monteurs. Sapperdeflap, is de kwalificatie nu al begonnen?