De Grand Prix van België werd door de FIA met terugwerkende kracht grondig verpest toen Lewis Hamilton zijn overwinning kwijtraakte. Fijn, bedankt, nu zitten we er in Monza mee.McLaren heeft protest aangetekend tegen de straf die Hamilton kreeg opgelegd wegens het ongeoorloofd inhalen van Kimi Raikkonen. En de vraag hier in Monza is nu dus: was die straf wel terecht? Op donderdag kregen de collega’s van Hamilton die vraag voor hun kiezen.

Nu zijn Formule 1-coureurs doorgaans niet de types bij wie je moet aaankloppen om eens een gepeperde mening te hhoren. Maar gisteren hadden ze allemaal hun verhaal klaar. Giancarlo Fisichella, Sebastien Bourdais, Nico Rosberg en Jarno Trulli waren het erover eens dat Hamilton in Spa voordeel had van het rechtdoor schieten bij de chicane.

Waar ze het ook over eens waren was dat Hamilton weliswaar een fout had gemaakt, maar dat de straf die hem werd opgelegd wel heel erg zwaar was.

,,Uiteindelijk had het voor de uitslag geen verschil gemaakt of hij Kimi nu wel of niet had ingehaald”, vertelde Trulli. ,,Dus in dat opzicht vind ik de straf wel erg zwaar.”

Dat is natuurlijk flauwekul, want de raceuitslag mag geen enkele invloed hebben op een straf die achteraf wordt opgelegd. Lewis Hamilton kreeg in Canada een straf omdat hij in de pitstraat achterop Kimi Raikkonen knalde. Ze waren allebei uit de race, maar Hamilton kreeg toch tien startplaatsen straf, die hij in Frankrijk moest uitzitten.

,,Hij hield er een klein voordeel aan over, daarom kon hij Kimi in de volgende bocht ook zo makkelijk inhalen”, vond Giancarlo Fisichella. ,,Maar een tijdstraf van 25 seconden vond ik wel een hele zware straf.”

Toch had Trulli ook iets zinnings te melden. ,,Lewis had gewoon niet meteen in de volgende bocht moeten aanvallen. Dan was er niks aan de hand geweest.”

Sebastien Bourdais gaf de Amerikaanse racerij als voorbeeld. De Fransman is viervoudig kampioen in de Champ Cars. ,,In mijn vorige leven heb ik er veel mee te maken gehad. De kern van de zaak is dat je jezelf niet moet blootstellen aan omstandigheden die bestraft kunnen worden. Dat is de enige manier om ermee om te gaan.”

Daarna maakte Bourdais duidelijk waarom het volgens hem goed te zien was dat Hamilton wel degelijk voordeel had bij de actie. ,,Als je die chicane gewoon haalt, heb je geen schijn van kans om iemand even verder op La Source in te halen. Dat gaat gewoon niet.”

Wat dan wel een gepaste straf zou zijn, daar wist niemand een antwoord op. Een geldboete? Daar maalt McLaren niet om, zeker nadat het vorig jaar honderd miljoen misliep als gevolg van de spionagezaak.

Dat wordt dus weer een fijne discussie straks, want het gaat nog wel even duren voordat het protest van McLaren in behandeling wordt genomen. Intussen geeft iedereen er zijn mening over, moeten we nog maar afwachten wie nu uiteindelijk de Gand Prix van België gewonnen heeft. De beste stuurlui staan zoals gebruikelijk aan wal.