Toro Rosso heeft bevestigd dat Brendon Hartley in Austin voor het team rijdt – en zo zijn Formule 1-debuut maakt. Pierre Gasly laat de Grand Prix van Amerika schieten om in Japan aan de Super Formula-finale mee te doen.

“Deze kans is enigszins als een verrassing gekomen, maar ik heb mijn droom en ambitie om de Formule 1 te halen nooit opgegeven”, vertelt de 27-jarige Nieuw-Zeelander, die ‘een fantastisch gevoel’ heeft nu hij weet dat het er toch nog van komt.

Het leek er namelijk lange tijd op dat Hartley de Formule 1 niet zou halen. Zeker nadat hij in 2010 uit het Red Bull Junior Team werd gezet. Na wat omzwervingen in de lagere formule-klassen concentreerde hij zich de laatste jaren op de endurance-racerij, waarin hij met Porsche in 2015 het WEC en in 2017 de 24 Uur van Le Mans won.

“Ik ben gegroeid en heb veel geleerd sinds mijn tijd in het Red Bull Junior Team. De zware jaren die ik heb doorgemaakt hebben me alleen maar sterker en meer vastberaden gemaakt”, stelt Hartley, die volgens Toro Rosso-teambaas Franz Tost ‘met alle autosportervaring die hij heeft vergaard’ ongetwijfeld goed werk zal leveren.

Wat geen kwaad kan, is dat Hartley het Circuit of the Americas in Austin, Texas kent. Hij won er in 2015, 2016 en eerder dit jaar in het World Endurance Championship, waarin hij hard op de titel afstevent – Hartley en zijn Porsche LMP1-teamgenoten kunnen deze dit weekend winnen in Fuji.

Verderop in Japan, op Suzuka, werkt Gasly – die de afgelopen twee races voor Toro Rosso racete – over iets meer dan een week de finale van het Super Formula-kampioenschap af. Vandaar dat de Fransman de Formule 1 Grand Prix in Austin moet laten schieten. De andere Toro Rosso zal aldaar door Daniil Kvyat worden bestuurd.

Kvyat keert terug na twee races afwezigheid, terwijl Carlos Sainz het team inmiddels heeft verlaten. Wie er na de Grand Prix van Amerika voor Toro Rosso gaan racen, heeft het team nog niet bekend gemaakt. Wat de race in Amerika betreft, zegt Hartley deze ‘zonder te veel verwachtingen’ in te gaan. “Maar ik voel me er klaar voor.”